Poetin toont beelden aan Stone van Russisch bombardement, maar blijkt VS-bombardement te zijn

Heeft de Russische president Poetin de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone bewust om de tuin geleid? Of heeft hij hem per ongeluk de verkeerde, en bovendien valse, video getoond? Het lijkt er in elk geval op dat het filmpje dat Poetin hem liet zien in “The Putin Interviews” helemaal niet van een Russische gevechtshelikopter is, maar van een Amerikaanse.

Voor “The Putin Interviews” kon de Amerikaanse regisseur Oliver Stone de Russische president Poetin meerdere keren ontmoeten. In een scene in het eerste deel van de lange interviewreeks haalt de Russische president een smartphone boven. Hij heeft het over de Russische strijd aan de zijde van het Syrische regime, en over Russische jihadi’s die zich in Syrië hebben aangesloten bij terreurgroep IS. Op de smartphone toont hij Stone een filmpje met infraroodbeelden van een helikopter die mensen op de grond beschiet. Beelden van “onze luchtmacht aan het werk”, zegt Poetin.

Maar een alerte kijker merkte op dat de beelden helemaal niet in Syrië zijn opgenomen. Geen terroristen van IS dus, en geen Russische helikopter. Het zou gaan om beelden uit 2013 van een aanval op de Taliban en nota bene door een Amerikaanse Apache.

Onderzoekers van het Conflict Intelligence Team legden de video van het Stone interview naast die van de aanval in Afghanistan en zagen dat die een op een overeen kwamen.

Wat de situatie nog vreemder maakt is dat de stemmen in de video die Poetin laat zien Russisch spreken. Mogelijk gaat het om stemmen van Oekraïense piloten die militaire operaties uitvoeren boven Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Daar woedt al drie jaar een oorlog tussen separatisten die steun krijgen van Rusland en het Oekraïense regeringsleger.

De video van het Amerikaanse bombardement met de Russische stemmen erop gemonteerd staat al een tijdje op Youtube (zie hierboven). Of Poetin zelf dacht dat het effectief om een Russische operatie ging, of dat het om een bizar staaltje fake news gaat, is niet duidelijk. Wel staat het vast dat de video niet op Poetins eigen smartphone stond, want die heeft de Russische president niet.

Oliver Stone kreeg vernietigende kritiek op “The Putin Interviews”. Vooral Amerikaanse journalisten verwijten Stone dat hij Poetin geen enkele kritische vraag heeft gesteld, en dat zich alleen maar heeft ingeschakeld in de propagandacampagne van de Russische president.

Meest gelezen