Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil pestvideo offline

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) vindt dat het filmpje van de gepeste jongen in Ranst niet mag worden verspreid. Hij vraagt de Privacycommissie om tussen te komen en wijst erop dat er boetes kunnen worden uitgeschreven.

Het Antwerpse pakket heeft drie verdachten opgepakt nadat er een filmpje op sociale media de ronde is gegaan waarop te zien is hoe een 13-jarige jongen mishandeld wordt.

"De beelden die gemaakt zijn, mogen en hoeven niet verspreid te worden. De privacy van het slachtoffer primeert", laat De Backer weten. "De emotionele schade voor het slachtoffer is gigantisch groot. Het filmpje delen kan het traumatiserende effect voor het slachtoffer nog vergroten."

"Nieuwssites hoeven de beelden dus niet online te plaatsen, uit respect voor de privacy van het slachtoffer. Ook veel mensen delen nu uit solidariteit het filmpje op social media, maar dat is geen goed idee. Door de beelden te delen, spelen we ongewild in de kaart van de jongeren die het filmpje online plaatsten en die hier enkel 'likes' of status willen scoren. We mogen niet de luidspreker zijn van hun agressie."

De staatssecretaris heeft de Privacycommissie gevraagd waar het kan - en met respect voor het gerechtelijk onderzoek - tussen te komen om beelden offline te halen. De nieuwssites hln.be en nieuwsblad.be hebben het filmpje intussen uit eigen beweging offline gehaald.

De Privacycommissie zal contact opnemen met de VVJ om de regels rond beelden van minderjarigen nog eens duidelijk te maken. Die werden aangescherpt na het busongeval in Sierre.

Katia Segers (SP.A) haalt uit naar de media

De publicatie van het bewuste flimpje op verschillende nieuwssites was voor de SP.A een brug te ver. De mediaspecialist van de partij, Katia Segers, vindt het niet kunnen dat "clicks en reclame-inkomsten primeren op ethiek en deontologie".

"Het is hoog tijd voor een ernstige discussie over media-ethiek als het gaat over pesten en cyberpesten", zegt ze. Segers wil dat de Vlaamse Vereniging voor Journalisten duidelijk richtlijnen opstelt voor de publicatie van pestfilmpjes.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft gereageerd op de inhoud van de video. "De strijd tegen pesten is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, de hele samenleving", klinkt het.

Meest gelezen