Twee Nederlandse reporters vastgehouden in Colombia

Twee journalisten worden "tegen hun zin in vastgehouden", meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou gaan om de presentator en een cameraman van het televisieprogramma "Spoorloos". Volgens het Colombiaanse leger is de guerrillabeweging ELN verantwoordelijk.
Derk Bolt, de presentator van het programma Spoorloos (foto uit 2010)

De twee Nederlanders die worden vastgehouden, zouden tv-presentator Derk Bolt en zijn vaste cameraman Eugenio Follender zijn. Ze waren voor "Spoorloos" in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.

Volgens Colombiaanse media zijn de twee zaterdag tegengehouden op een weg in de beruchte regio Catatumbo, in de noordelijke deelstaat Norte de Santander. Het is nog niet duidelijk wie de mannen vasthoudt, volgens het Colombiaanse leger zou het gaan om leden van de guerrillabeweging ELN.

ELN is een links georiënteerde beweging, vergelijkbaar met de beruchte FARC, maar met sterke katholieke invloeden. De ELN is bezig met vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. In Catatumbo is ook de EPL actief, van origine ook een linkse guerrillabeweging.

De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend, aldus de Colombiaanse media.

Buitenlandse Zaken in Nederland bevestigt dat twee Nederlanders worden vastgehouden in Colombia. Ze weten om wie het gaat, maar noemen geen namen. Om de ontwikkelingen niet te beïnvloeden, wil het ministerie verder niets kwijt. De zaak heeft wel de hoogste prioriteit. KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, kan de Colombiaanse berichtgeving ook nog niet bevestigen.

Meest gelezen