Vluchtelingenkinderen geschokt door geweld tijdens vluchtroute: "Ik heb mensen zien sterven"

Afpersing, mishandeling, uitbuiting, verkrachting. Kinderen die alleen op de vlucht zijn, ervaren het allemaal. Uit een bevraging van UNICEF bij meer dan 100 kinderen afkomstig uit 32 verschillende landen blijkt dat hun rechten zowel tijdens de vluchtroute als in het land van herkomst zonder meer worden geschonden. Met het ‘What do you think-initiatief’ wil UNICEF de stem van niet-vergezelde vluchtelingenkinderen laten horen.

UNICEF België peilde bij vluchtelingenkinderen in ons land naar de toepassing van hun rechten in hun land van herkomst, tijdens hun vlucht en in ons land. De meer dan 100 kinderen uit 32 verschillende landen werden samengebracht om hun ervaringen te delen. De meeste gevaren komen ze tegen op de vluchtroute, waar hun rechten vaak geschonden worden. De kinderen die alleen vluchtten, waren zich op voorhand niet bewust van de risico’s van de reis.

Vooral kinderen die alleen reizen, zijn een gemakkelijke prooi voor mensenhandelaars en smokkelaars. Aan de grensovergangen komen ze in contact met fysiek geweld, diefstal, uitbuiting en zelfs seksueel misbruik. Vaak zijn ze ook het slachtoffer van dwangarbeid en opsluiting. Sommige kinderen maakten zoveel geweld mee onderweg, dat ze andere kinderen zelfs afraden om nog te vertrekken. “Ik heb mensen zien sterven”, zegt een meisje van 18 jaar uit Eritrea.

Waarom vluchten?

Kinderen verlaten hun land om verschillende redenen. Soms kan migratie de enige manier zijn om te ontsnappen aan conflicten, armoede en discriminatie. Vluchten kan ook een zoektocht zijn naar veiligheid, onderwijs en een betere toekomst. Zeventig procent van de vluchtelingenkinderen in Europa is afkomstig uit Afghanistan, Syrië en Irak.

UNICEF wil de stem van kinderen en jongeren op de vlucht laten horen aan de overheden en aan het Comité voor de Rechten van het Kind in Genève. Zo wil het verzekeren dat de hoogste instanties de situatie en de ondersteuning van de vluchtelingenkinderen helpen te verbeteren.

 

Meest gelezen