VN-vluchtelingenorganisatie roept moslims op om "zakat" af te staan

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR roept moslims wereldwijd op om hun jaarlijkse religieuze belasting, ook bekend in het Arabisch als zakat, af te staan aan de miljoenen vluchtelingen in het Midden-Oosten.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Special voor deze oproep heeft de VN-vluchtelingenorganisatie een aantal religieuze uitspraken, fatwa’s, verzameld uit verschillende hoeken in de islamitische wereld om moslims aan te moedigen geld te storten. Met de campagne hoopt ze een gat van meer dan 7 miljard euro in het budget te dichten, die nodig zal zijn dit jaar om hulp te verlenen aan Syrische en Iraakse vluchtelingen.

Alleen in Jordanië zijn bijna 30.000 Syrische vluchtelingen volledig afhankelijk van hulp. Er is ook bijna 2 miljoen euro nodig voor vluchtelingen in Jemen.

Religieuze figuren uit Egypte, Marokko en Jemen en Saoedi-Arabië hebben hun steun betuigd aan het initiatief. Vluchtelingen komen zeker in aanmerking voor de zakat, klinkt het in hun fatwa’s. Toch benadrukken ze dat de zakat niet gebruikt moet worden om de lonen en andere administratieve kosten van de organisatie te dekken.

Wie als moslim een vast bedrag voor één jaar spaart, moet volgens de islamitische wet een verplichte afdracht van 2,5 procent van dat bedrag betalen. Zo gaan miljoenen moslims wereldwijd aankloppen bij liefdadigheidsorganisaties om hun bijdrage, ook zakat genoemd, aan te bieden.

Ook tijdens de laatste dagen van de ramadan staan veel moslims een bedrag af aan de armen. Naar schatting gaat het jaarlijks om een totaal bedrag van bijna 30 miljard euro. Bijdragen uit de rijke golflanden maken een belangrijk deel uit van dat bedrag.

De UNHCR vindt het niet onlogisch om de moslimgemeenschap te benaderen, omdat een groot deel van de vluchtelingen in de wereld moslims zijn. Nu het einde van de ramadan nadert, stijgen ook de donaties van moslims.

Naast de aangekondigde fatwa’s maakt de VN-vluchtelingenorganisatie gebruik van de sociale media om intensief reclame te maken voor de campagne.

Oproep: https://donate.unhcr.org/gu-en/zakat/
Rapport: http://unhcrzakatfatwa.com/

Meest gelezen