VS schieten opnieuw een drone van Assad neer

Een Amerikaanse gevechtvliegtuig heeft in het zuiden van Syrië opnieuw een drone neergeschoten van het regime van president Bashar Al-Assad. Het gaat om een bewapende Iraanse drone die in de buurt kwam van een trainingskamp van de door de VS geleide coalitie tegen IS, aan de Syrisch-Iraakse grens. Twaalf dagen geleden was daar al een dergelijke drone neergehaald.
Public Domain
Amerikaanse F15's keren terug van een missie in Syrië (archief).

De internationale coalitie zelf zei in een communiqué dat een "Amerikaanse F-15 Strike Eagle een bewapende Shaheed 129 UAV (unmanned aerial vehicle) heeft neergehaald die een vijandige bedoeling vertoonde en die zich naar troepen van de coalitie begaf".

"De strijdkrachten van de coalitie bemanden een gevechtspost ten noordoosten van al-Tanaf, waar ze plaatselijke grondtroepen trainen en raad geven in de strijd tegen IS. Dit is dezelfde locatie waar een andere UAV van het regime munitie afwierp in de buurt van de strijdkrachten van de coalitie voor hij neergeschoten werd op 8 juni."

Moskou heeft de VS in verband met het neerschieten van de drone beschuldigd van "medeplichtigheid aan terrorisme". "In Syrië komt dit soort van aanvallen neer op "medeplichtigheid aan terrorisme", zo zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov in een interview met het persbureau Interfax.

De VS en de coalitie leggen zich in Syrië vooral toe op de strijd tegen de terreurbeweging IS en ze hebben steeds geprobeerd om gewapende botsingen te vermijden met de bondgenoten van Assad, vooral de Russen en de Iranezen en hun bevriende milities. Nu IS echter meer en meer verdreven wordt uit zijn bolwerken, wedijveren de buitenlandse krachten om de controle over de vrijgekomen gebieden en neemt de kans op conflicten snel toe.

Baltische Zee

Ook in andere gebieden lopen de spanningen hoog op: dinsdag is een Russisch gevechtsvliegtuig tot op 1,5 meter genaderd van een Amerikaans toestel boven de Baltische Zee. Amerikaanse functionarissen zeiden dat het toestel bewapend was en zich grillig gedroeg. Het incident is het laatste in een lange reeks van  "close encounters" die het gevolge zijn van het feit dat Russische en NAVO-strijdkrachten oefeningen houden in elkaars nabijheid.

Zondag heeft de Amerikaanse luchtmacht een Syrisch gevechtstoestel neergeschoten. Daarop kondigde Moskou aan dat toestellen van de coalitie ten westen van de Eufraat potentiële doelen kunnen worden. Rusland schortte ook zijn militair communicatiekanaal met het Pentagon voor de operaties in Syrië op. Dat kanaal moet de onzekerheid wegnemen over operaties van de Russische en Amerikaanse strijdkrachten en misverstanden vermijden.

Uit voorzorg heeft Australië zijn operaties in Syrië tijdelijk opgeschort. Australië heeft zes gevechtstoestellen in de Verenigde Arabische Emiraten die bombardementen uitvoeren in Syrië en Irak.