Wordt Sean Spicer weggepromoveerd? - Tom Van de Weghe

Er wordt al langer gespeculeerd over het lot van Sean Spicer, maar nu zou het volgens ingewijden van het Witte Huis menens zijn. Spicer zou onlangs hebben aangegeven dat hij een minder publieke rol wil, maar zijn chaotische stijl is al veel langer voorwerp van kritiek en parodie. Ook president Trump zelf, die de mediaoptredens van zijn woordvoerder nauwlettend in de gaten houdt, zou er stilaan genoeg van hebben. Tom Van de Weghe onderzoekt wat er aan de hand is.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Tom Van de Weghe heeft in China, Rusland en de VS gewoond en gewerkt. Voor VRT-Nieuws volgt hij de geopolitieke ontwikkelingen op de voet. Volg hem op Twitter via @tomvandeweghe.

Officieel zou het gaan om een reorganisatie van de persdienst van het Witte Huis. Sinds begin deze maand heeft Sean Spicer de taken van de directeur communicatie van het Witte Huis overgenomen van Michael Dubke, die eind mei zijn ontslag indiende. Maar vanaf wanneer Spicer de nieuwe rol zou bekleden, is onduidelijk.

Er valt niet naast te kijken: Spicer verschijnt steeds minder zelf op de officiële persbriefings, die ook minder en minder georganiseerd worden. Gisteren nog verbood Spicer de aanwezige journalisten om tijdens de persbriefing camera’s en microfoons te gebruiken. De relatie tussen de media en het Witte Huis raakt steeds meer verzuurd, en Spicer is daar de verpersoonlijking van geworden.

Wereldberoemd door parodie

Spicer maakte carrière als strateeg voor de Republikeinse partij en belandde na de verkiezing van Trump met voorzitter Reince Priebus (de huidige kabinetschef) in het Witte Huis. Maar vanaf de eerste dag van het presidentschap ligt hij onder vuur voor zijn optredens. Op zijn allereerste persconferentie ging hij wild te keer tegen de media over de opkomst tijdens de inauguratie.

Tijdens de persbriefings die vaak live worden uitgezonden op de Amerikaanse televisie, schrok Spicer ook niet terug voor een robbertje vechten met de journalisten, die hij beschuldigde van "fake" te zijn. Vooral dankzij een geslaagde parodie in het satirische tv-programma "Saturday Night Live" werd hij wereldberoemd.

(lees verder onder het YouTube-filmpje)

Aanvankelijk werd hij door president Trump geprezen voor zijn kordate stijl, maar de president zelf zou volgens bronnen in het Witte Huis steeds minder tevreden zijn over zijn woordvoerder en op zoek zijn naar een opvolger.

Wie volgt Sean Spicer op?

Intussen circuleren alvast de eerste namen voor de opvolging van Spicer. Grote kanshebber is Sarah Huckabee-Sanders, die al meermaals is ingevallen voor Spicer. Zij is de dochter van Mike Huckabee, voormalig Republikeins gouverneur en presidentskandidaat.

Ook een opvallende naam is die van Laura Ingraham, bekend als presentatrice van een conservatieve talk radio show. Trump maakte er in het verleden geen geheim van dat hij haar best ziet zitten als woordvoerder. Ook Ingraham zelf zou niet weigerachtig staan.

Alleen is de vraag of een nieuwe woordvoerder de communicatiestijl van dit Witte Huis kan verbeteren. De president is vaak zijn medewerkers te vlug af en praat zijn beslissingen zelden met hen door. Vandaar dat er vaak tegenstrijdigheden worden verkondigd op de persbriefings. Trump heeft in het verleden ook meermaals verklaard dat hij de massamedia wil omzeilen door zelf via Twitter te communiceren. Is de beste woordvoerder van president Trump misschien de president zelf?

Nog eens: Sean Spicer op YouTube:

Meest gelezen