68 bewoners Grenfell Tower krijgen nieuwe sociale woning in luxueus complex

De overlevenden van de brand in de Londense woontoren zullen een flat in het hart van de chique wijk Kensington toegewezen krijgen. Dat heeft de Britse regering bekendgemaakt. Het gaat wel om sociale woningen, die in een luxueus complex zijn opgenomen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De brand in Grenfell Tower, die van minstens 79 mensen het leven eiste, maakte ook vele daklozen. Een week na de ramp maakt de Britse overheid bekend dat zij een nieuwe woning zullen krijgen in een luxueus complex. 68 één-, twee- en driekamerappartementen van een nieuwbouwproject worden voor hen voorbehouden. Het gaat voor een goed begrip wel over sociale woningen, die in het luxueuze complex zijn ingebouwd.

De appartementen maken deel uit van een nieuwbouwproject in het hart van Kensington. Op de private markt worden de appartementen verkocht voor 1,5 miljoen pond (1,3 miljoen euro). En dat is nog maar de startprijs, want sommige kosten maar liefst 8,5 miljoen pond (7,4 miljoen euro). In het complex is 24 op 24 uur een conciërge aanwezig, en het beschikt ook over een eigen bioscoopzaal. Of de nieuwe huurders van Grenfell van al die faciliteiten gebruik zullen kunnen maken, is evenwel niet bekend.

Eind juli zouden Grenfell-bewoners moeten kunnen verhuizen

Het Londense departement dat zich met huisvesting bezighoudt, zegt dat de regering extra fondsen heeft vrijgemaakt om de appartementen sneller af te werken. Er zijn extra bouwvakkers in dienst genomen, zodat de appartementen, die volledig bemeubeld zullen zijn, tegen eind juli in gebruik kunnen worden genomen.

"We verwachten dat de nieuw gebouwde appartementen zullen worden aangeboden als een van de opties om de bewoners van Grenfell Tower permanent te huisvesten", zegt het departementshoofd. 

"Wat die mensen hebben meegemaakt is zo schokkend en traumatiserend dat het bijna niet te bevatten is. Het is onze prioriteit om iedereen die zijn huis verloren is zo snel mogelijk permanent in hun oude buurt te huisvesten, zodat ze hun leven opnieuw kunnen opbouwen." 

Demonstranten vragen gerechtigheid voor inwoners Grenfell Tower

Vanmiddag is in de straten van Londen geprotesteerd tegen de omstandigheden waarin de brand in Grenfell Tower is kunnen ontstaan. De mars maakt deel uit van wat de demonstranten een "day of rage" ("dag van woede") noemen.

Ze eisen gerechtigheid voor de inwoners van de woontoren en vragen dat ze opnieuw in hun oude buurt, Kensington, kunnen wonen. Ze trokken naar de ambtswoning van premier Theresa May en vragen het ontslag van haar regering. 

Meest gelezen