"Dader had IS-sympathieën": alle feiten over de aanslag in Brussel-Centraal op een rij

Een halve dag na de mislukte aanslag in het Centraal Station in Brussel hebben we al een betere kijk op wat er gisteravond precies gebeurd is. Gaat het om een mislukte of verijdelde aanslag bijvoorbeeld. Wie is de dader? En wat zijn nu de gevolgen? We zetten alle feiten nog eens op een rij.
Huiszoeking bij de verdacht in Molenbeek.

Wat is er nu precies gebeurd gisterenavond?

Het federaal parket heeft alles zeer goed kunnen reconstrueren, waarschijnlijk op basis van camerabeelden in het station. Iets over half negen gisterenavond wandelde een man het centraal station van Brussel binnen. Hij had een tas bij zich en mengde zich tussen een groepje reizigers. Vijf minuten later begon hij te schreeuwen en liet hij de tas ontploffen. Na een lichte explosie vatte de tas vuur. Vervolgens liep de man naar beneden, richting de sporen.

Op dat moment ontplofte de koffer voor een tweede keer, dit keer was de explosie iets groter. Daarna liep de man terug naar boven. Hij liep richting een militair, terwijl hij “Allahu Akbar” riep.  De militair opende meteen het vuur en raakte de man verschillende keren. Hij stierf ter plaatse. Minister van Defensie Vandeput (N-VA) liet snel weten dat de militairen handelden volgens “de aangeleerde methodes en protocollen”. Volgens het eerste onderzoek van het parket heeft de militair inderdaad terecht zijn wapen gebruikt.

Is dit een mislukte of een verijdelde aanslag?

Het federaal parket was vrij snel om te spreken over een “terroristische daad”. Nu waren er twee kleinere ontploffingen, maar het had allemaal veel erger kunnen zijn. De tas van de man zat vol spijkers en kleine gasflessen, maar is nooit helemaal tot ontploffing gekomen.

Omdat de dader zich ook mengde tussen een grote groep reizigers, gaat het federaal parket ervan uit dat het de bedoeling was om veel slachtoffers te maken. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar er waren dus wel twee “lichte” ontploffingen. De man geraakte dus wel in het centraal station binnen met een bom en kon die gedeeltelijk tot ontploffing brengen. Het gaat dus om een mislukte terreuraanslag en geen verijdelde aanslag.

Wat weten we intussen van de dader?

Het is een Marokkaanse man van 36, uit Molenbeek. Sinds vanmiddag weten we zijn naam: Oussama Zariouh. Hij was bij de veiligheidsdiensten niet bekend voor terrorisme en stond bij de politie alleen bekend voor zedenfeiten. De man werd nooit eerder veroordeeld en zat dus nog nooit in een gevangenis.

Het federaal parket startte meteen een terreuronderzoek en gisterennacht vielen ze al binnen op de woonplaats van de man, in de Louis Mettewielaan in Molenbeek. Deze voormiddag kwamen ze terug en namen ze een twintigtal dozen en zakken mee.

De speurders vonden in het huis aanwijzingen dat de man sympathieën had voor IS. Het zou gaan om Arabische geschriften. Dat betekent nog niet dat de man ook de opdracht heeft gekregen voor de aanslag van de jihadi's van IS. Er zijn de laatste tijd nog voorbeelden geweest van terroristen die IS-sympathieën hadden, maar die toch op eigen houtje handelden.

Verder onderzoek zal nu moeten uitwijzen of er nog connecties zijn rond de man. Het parket heeft daarvoor al een aantal huiszoekingen op andere plaatsen gehouden, om na te gaan of de man samenwerkte met andere mensen.

Intussen lijkt het er sterk op dat de man de bom gemaakt heeft in zijn woning. Volgens het parket zijn er chemische stoffen en ander materiaal gevonden waarmee een bom kan gemaakt worden.

Komen er nu extra veiligheidsmaatregelen?

 De nationale veiligheidsraad kwam vanmorgen samen en besliste dat het terreurniveau in ons land voorlopig niet verandert. Het blijft dus op drie. Dat is natuurlijk al zeer hoog, want terreurniveau drie betekent dat een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is. Er zijn dus sowieso al extra veiligheidsmaatregelen voor publieke plaatsen en evenementen, zoals bijvoorbeeld het concert van Coldplay in het Koning Boudewijnstadion vanavond.

Premier Michel benadrukte nog eens “dat we ons niet mogen intimideren door terroristen. En dat we onze vrijheden en onze democratie moeten blijven verdedigen”.