"Er komen extra veiligheidsmaatregelen, maar we mogen ons niet laten intimideren"

Het terreurniveau in ons land verandert voorlopig niet. Het huidige veiligheidsniveau in ons land wordt versterkt en de veiligheidsdiensten blijven na de mislukte aanslag in station Brussel-Centraal alert. Dat heeft premier Charles Michel gezegd na de vergadering van de nationale veiligheidsraad.

Michel benadrukt dat het dreigingsniveau op drie blijft. "Er zijn geen aanwijzingen dat er een nieuwe aanslag waarschijnlijk is. Er komenwel extra veiligheidsmaatregelen. Momenteel doen onze mensen er alles aan om het huidige veiligheidsniveau te versterken en alert te blijven. Op een speciale ministerraad was al beslist om meer geld vrij te maken voor onze veiligheidsdiensten", aldus Michel. "Maar een absoluut nulrisico bestaat niet."

"Waarden en vrijheden verdedigen"

De premier benadrukte dat de waakzaamheid van veiligheidsdiensten niet ten koste mag gaan van ons dagelijks leven. "We laten ons niet intimideren door terroristen", zei Michel fors. "We hebben net nog gezien met de aanslagen in Groot-Brittannië dat onze absolute basiswaarden, zoals vrijheid en democratie, bedreigd worden. We moeten daar waakzaam voor blijven, maar we moeten ons leven ook zo normaal mogelijk blijven leiden."

"Bedankt veiligheidsdiensten"

Michel maakte ook even tijd vrij om de veiligheidsdiensten te bedanken. "Ze hebben snel en efficiënt gereageerd. We willen ook het personeel van de NMBS en de MIVB bedanken voor hun inzet en professionaliteit. Ook bijzondere dank voor onze militairen die zo koelbloedig hebben gehandeld in deze gevaarlijke situatie."

En de evenementen?

Over eventuele bijkomende veiligheidsmaatregelen rond evenementen en het openbaar vervoer communiceerde Michel niet in detail. "De huidige maatregelen worden permanent geëvalueerd. Voor geplande evenementen vandaag zullen we extra waakzaam zijn, met extra controles. We zijn alert en versterken onze diensten."

Herbekijk de integrale persconferentie

Meest gelezen