Auto's wassen, gras sproeien en zwembad vullen vanaf morgen verboden door droogte

Door de aanhoudende droogte heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) beslist dat er geen drinkwater meer verspild mag worden. Daardoor wordt onder andere auto's wassen, gras sproeien en zwembaden vullen met leidingwater verboden. In Brussel komt er geen dergelijk verbod.

Om te voorkomen dat we door de aanhoudende droogte zonder water komen te zitten, neemt de Vlaamse regering maatregelen. Concreet wordt het vanaf morgen verboden om drinkwater te verspillen. Dat heeft minister Schauvliege beslist. Onder verspillen wordt onder andere verstaan: de auto wassen, het gras sproeien en zwembaden vullen. Het verbod gaat vanaf morgen in.

"Het verbruik van drinkwater is de afgelopen dagen met 40 procent gestegen", stelt de minister vast. Dat is onder andere te verklaren door het feit dat door de aanhoudende droogte regenwaterputten leeg staan en velen zwembaden vullen om verkoeling te zoeken.

"We moeten vooruitziend zijn en daarom komt er een verbod voor niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater, zodat de watervoorziening verzekerd kan worden voor iedereen."

Het verbod is afdwingbaar, er kunnen bij overtredingen processen-verbaal opgesteld worden, maar op de eerste plaats rekent de minister erop dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag legt om de noodzaak daarvan in te zien.

Landbouw

Het verbod komt er nadat de gouverneurs van Oost- en West-Vlaanderen daarop hadden aangedrongen. Zij waren vanochtend bijeengekomen om te beslissen dat landbouwers in het Leiebekken geen water meer mogen oppompen. Eerder was dat al verboden in het IJzerbekken.

In overleg met minister Schauvliege is daarna beslist om verspilling van water te verbieden. Er zijn nog geen problemen voor de drinkwatervoorziening, maar op sommige locaties worden de productielimieten stilaan bereikt en een grotere vraag naar water zou niet opgevangen kunnen worden.

In het Vlaams parlement wordt vanmiddag gedebatteerd over een droogteplan.

Geen verbod in Brussel

Er komt voorlopig geen sproeiverbod in Brussel, dat laat het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) weten aan Bruzz. Brusselaars riskeren dus, in tegenstelling tot de Vlamingen, geen boete als ze hun gazon sproeien, auto wassen, of zwembad vullen.

Scenario van mythische jaar 1976 komt dichterbij

Meest gelezen