Boeren mogen ook geen water meer oppompen uit Leiebekken

Boeren in Oost- en West-Vlaanderen zullen ook geen water meer mogen oppompen in het Leiebekken. Dat hebben de gouverneurs van beide provincies vanochtend beslist op een overleg. Door de aanhoudende droogte was er al een zogenoemd captatieverbod in het IJzerbekken.
Nicolas Maeterlinck

Gouverneurs Carl Decaluwé en Jan Briers, van West- en Oost-Vlaanderen hebben vanochtend samengezeten om extra maatregelen te nemen voor de aanhoudende droogte. 

Om te voorkomen dat de het IJzerbekken te droog zou komen te staan, besliste Decaluwé vorige week al dat de boeren er geen water mogen oppompen. Nu heeft hij met zijn collega Briers beslist om hetzelfde te doen in het Leiebekken, dat zich uitstrekt over Oost- en West-Vlaanderen.

Het nieuwe captatieverbod geldt voor de waterlopen in het Leiebekken, maar niet voor de Leie zelf. Daar mogen de boeren wel water uit oppompen, als ze het melden. Het peil van de rivier wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

 

Verspilverbod?

Gouverneurs Briers en Decaluwé doen ook een oproep aan Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) om een algemeen verbod op waterverspilling in te voeren. Dus auto's wassen bij droge periodes zou bijvoorbeeld niet meer mogen.

Ze roepen ook op voor verhoogde waakzaamheid voor brandgevaar in hun provincies, bij gebrek aan codes, zoals in Limburg.

Meest gelezen