Brexit domineert bescheiden versie van "Queen's Speech"

De Britse koningin Elizabeth heeft het parlementaire jaar in Londen geopend met de traditionele Queen's Speech. Daarin leest ze een lijst voor met de belangrijkste maatregelen die de Britse regering het komende jaar zal nemen. De speech verliep dit jaar een stuk bescheidener dan gewoonlijk en draaide vooral rond de brexit.
2017 Getty Images

Regeren kan in Groot-Brittannië pas wanneer de Britse koningin het parlementaire jaar heeft geopend. Normaal gezien gebeurt dat met alle pracht en praal die de Britten voor deze ceremonies in huis hebben, maar dit jaar werd gekozen voor een meer bescheiden versie van de Queen's Speech.

Koningin Elizabeth kwam naar het parlement gereden in een auto, niet in een koets. Een kroon of scepter kwam er evenmin aan te pas. De koningin "dressed down" en droeg gewoon een jurk, mantel en hoed. Dat past meer bij de omstandigheden, nu er nog wordt onderhandeld over een nieuwe regering, en Groot-Brittannië in rouw verkeert door een reeks aanslagen en de zware brand in een Londense woontoren. Bovendien hebben de vervroegde verkiezingen de voorbereidingen voor de ceremonie in de war gestuurd.

(lees verder onder de foto)

De koningin werd vergezeld door prins Charles. Haar echtgenoot, Prince Philip, is vandaag in het ziekenhuis opgenomen met een infectie. Volgens Buckingham Palace is de 96-jarige prins-gemaal opgenomen uit voorzorg en is hij "in good spirits". 

"Best mogelijke deals sluiten nu ons land de EU verlaat"

De Queen's speech, voorgelezen door de koningin maar opgesteld door premier Theresa May, werd gedomineerd door één kwestie, de brexit. "Het is de eerste prioriteit van mijn regering om de best mogelijke deals te sluiten nu ons land de Europese Unie zal verlaten", zo begon de toespraak.

"Dit moet afgesloten worden met een wetgeving om te garanderen dat het Verenigd Koninkrijk een succes maakt van de brexit, met een nieuwe nationale regelgeving inzake immigratie, internationale sancties, nucleaire veiligheid, landbouw en visvangst". Acht van de 25-tal wetten die werden opgesomd, gaan over de brexit.

"Mijn regering zal een diep en bijzonder partnerschap met de Europese bondgenoten nastreven en nieuwe handelsrelaties aanknopen over de hele wereld", zo klonk het nog over de brexit. "Nieuwe handels- en douanewetten zullen een onafhankelijke handelspolitiek bewerkstelligen."

Het voorgelegde regeringsprogramma, bestrijkt deze keer logischerwijs niet één, twee jaar. Tot de lente van 2019, wanneer de brexit een feit zou moeten zijn. "De regering streeft naar de grootst mogelijke consensus over de toekomst van het land buiten de Europese Unie", klonk het.

Opvallend was ook dat de meest controversiële stukken uit het politieke manifest van premier May niet werden vermeld, nu ze niet langer de meerderheid heeft.

Geen woord over Trump

Pas wat later in de toespraak kwam de brand in Grenfell Tower ter sprake. De koningin kondigde aan dat een advocaat van de overheid zal waken over de belangen van de slachtoffers. 

Over het geplande staatsbezoek van de Amerikaanse president Trump heeft de koningin het niet gehad, terwijl ze wel expliciet een staatsbezoek van het Spaanse koninklijke paar vermeldde.

Eerder waren er geruchten dat Trump zijn bezoek uitstelt zolang er grootschalig protest tegen zijn komst wordt verwacht. Het kabinet van May sprak die geruchten tegen, maar vandaag werd er met geen woord over gerept in de Queen's Speech.

Meest gelezen