Federaal parket: "Dit is poging tot terroristische moord"

Volgens het federaal parket is de dader van de terreurdaad in Brussel-Centraal de 36-jarige O.Z. uit Molenbeek. De man heeft de Marokkaanse nationaliteit. Het parket onderzoekt de aanslag als "poging tot terroristische moord".

De woordvoerder van het federaal parket Eric Van der Sypt is de persconferentie begonnen met een reconstructie van de gebeurtenissen van gisterenavond. Daaruit wordt duidelijk dat de dader kennelijk wel degelijk de bedoeling had om de bom in het station tot ontploffing te brengen. De dader is om 20.39 via de lokettenzaal naar een groep reizigers gewandeld, waar hij zich in eerste instantie afzonderde. 

Een vijftal minuten later veroorzaakte hij in het midden van een groep reizigers een gedeeltelijke ontploffing terwijl hij schreeuwde. De koffer vatte onmiddellijk vuur, waarna de dader achter een stationschef naar beneden gelopen is - zijn brandende bagage boven achterlatend. Op dat ogenblik is de tas een tweede keer ontploft. De woordvoerder bevestigt dat de tas nagels en kleine gasflessen bevatte. Hij liep vervolgens naar boven op een militair toe, al schreeuwend "Allahu akbar". De soldaat opende onmiddellijk het vuur. De dader werd verschillende keren geraakt en is ter plaatse overleden. 

Van der Sypt benadrukt dat de dader géén explosievengordel droeg. Het parket onderzoekt de aanslag als "poging tot terroristische moord". 

Dader?

De dader is de 36-jarige Oussama Z. uit Molenbeek. Hij heeft de Marokkaanse nationaliteit. De man was niet bekend voor terrorisme. Vannacht is er al een versterkte huiszoeking - met steun van de speciale eenheden - uitgevoerd in de woning van de man zelf. Over de huiszoeking zullen verder geen details gegeven worden in het belang van het onderzoek.

Meest gelezen