HERLEES: Van aanslag tot identificatie dader, dit gebeurde er gisteravond en vandaag

Om 20.40 uur liet een man een bom tot ontploffing brengen in het Centraal Station. Intussen is zijn naam bekend: Oussama Zariouh. Herlees hier alle gebeurtenissen van de aanslag tot de bekendmaking van de naam van de dader.

13 uur: "Dader snel geradicaliseerd"

De identiteit van de dader van de mislukte aanslag is intussen bekend: het gaat om een man uit Molenbeek. "Hij moet snel geradicaliseerd zijn, want hij is onder de radar van de veiligheidsdiensten gebleven. Maar hij was in elk geval van plan om een terreurdaad te plegen, en daarbij slachtoffers te maken, ook al is dat gelukkig dus niet gelukt", zegt VRT-journaliste Caroline Van den Berghe in "Het journaal".

12.30 uur: Huiszoekingen in Molenbeek afgelopen

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn deze voormiddag huiszoekingen uitgevoerd in de nasleep van de mislukte aanslag gisterenavond in het station Brussel-Centraal. Rond 12.30 uur zijn deze afgerond. Het parket geeft voorlopig geen commentaar om het onderzoek niet te schaden. "Speurders zijn de hele voormiddag in de weer geweest, en hebben tientallen dozen met spullen meegenomen. Voor zover wij weten is er niemand opgepakt", zegt VRT-journalist Bram Callens vanuit Molenbeek.

11.40 uur: Nummer voor verloren voorwerpen in Centraal

De federale politie opent drie telefoonnummers, voor mensen die gisteravond bij de evacuatie van Brussel-Centraal spullen zijn kwijtgeraakt. Vanaf morgenvroeg om 9 uur kan iedereen daar terecht om zijn verloren voorwerpen terug te krijgen. "Onze collega's van de spoorwegpolitie zijn nog even bezig om alle achtergelaten spullen te verzamelen en inventariseren. Dat zijn er wel wat, dus dat kost wat tijd', zegt Peter De Waele van de federale politie.

Dit zijn de drie nummers:

  • 02/528.14.60
  • 02/528.14.61
  • 02/528.14.62

Lees meer: Politie opent infonummers voor wie spullen verloor in Brussel-Centraal

11.20 uur: "Geen rugzakken of handtassen meenemen naar Coldplay"

Naar aanleiding van de mislukte aanslag op het Centraal station van Brussel gisteren, is er verhoogde waakzaamheid . Vanavond speelt Coldplay in het Koning Boudewijnstadion in de hoofdstad. Concertgangers mogen geen rugzakken en handtassen mee naar binnen nemen, meldt de Brusselse politie. Wie naar het concert komt kan ook worden gefouilleerd. Concertgangers komen best ook op tijd. De politie benadrukt dat die maatregelen al langer gelden, sinds het begin van dreigingsniveau 3.

11.00 uur: Parket: "Dader is dertiger met Marokkaanse nationaliteit uit Molenbeek"

Het federaal parket heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over de mislukte aanslag gisteren. "Onderaan de trap is hij beginnen te schreeuwen en heeft hij een gedeeltelijke ontploffing veroorzaakt", zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket. "Daarbij is niemand gewond geraakt. Zijn koffer vatte vuur en liet hij achter." De man is daarop naar beneden gelopen naar het perron terwijl boven de tas een tweede keer -dit keer zwaarder- is ontploft.

Van der Sypt stipt aan dat er in de tas nagels en kleine gasflessen zaten. "De man is na die tweede ontploffing naar boven op een militair afgelopen en begon "Allahu Akbar" te roepen", zegt hij. "De militair heeft onmiddellijk het vuur geopend waarbij hij de man verschillende keren heeft geraakt." De man is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. "Ik wil benadrukken dat hij geen explosievengordel droeg."

De dader is volgens het parket voorts 36 jaar oud en van Marokkaanse origine. "Hij stond niet bekend voor terrorisme", zegt Van der Sypt voorts. "Er was afgelopen nacht een huiszoeking in zijn woning in Molenbeek." Meer informatie kan het parket voorlopig niet geven.

Lees meer: Federaal parket: "Dader is 36-jarige O.Z. met Marokkaanse nationaliteit uit Molenbeek"

10.30 uur: Michel: "Niet laten intimideren door terroristen"

De regering kondigt extra maatregelen aan voor de komende uren en dagen naar aanleiding van de mislukte aanslag gisteren, maar wil om veiligheidsredenen niet in detail treden. "Het is onze bedoeling om er alles aan te doen om onze veiligheid te versterken en alert te blijven", zegt premier Charles Michel (MR) na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. "We zullen niet worden geïntimideerd door terroristen die onze waarden bedreigen. We zullen onze vrijheid, democratie en rechtstaat verdedigen."

"In de naam van de regering willen we de veiligheidsdiensten hartelijk bedanken", zegt Michel voorts. "Ze hebben efficiënt en snel gereageerd. We willen ook het personeel van de NMBS en de MIVB bedanken voor hun inzet en hun professionaliteit." De premier heeft ook nog een speciaal dankwoord voor onze militairen. "Ze zijn bijzonder koelbloedig geweest in gevaarlijke omstandigheden."

Lees meer: "Er komen extra veiligheidsmaatregelen, maar we mogen ons niet laten intimideren"

10.00 uur: "Met muziek komt het plezante van het leven boven"

In Brussel-Centraal staat een piano op enkele meters van waar de bom gisteren is ontploft. Het station is net terug open als pendelaar Wim Ermens achter het klavier kruipt en "Opzij opzij opzij" van Herman Van Veen begint te spelen. "Met muziek te spelen, komt het plezante van het leven boven", zegt hij.

9.40 uur: Treinverkeer verloopt weer normaal

Het treinverkeer op de Brusselse noord-zuidverbinding verloopt om 9.20 uur weer zo goed als normaal. Dat meldt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel aan persagentschap Belga. Sinds 8.15 uur konden de treinen weer stoppen in het station Brussel-Centraal. Nu de ochtendspits achter de rug is, normaliseert de toestand. Er zijn nog kleine vertragingen, maar die zullen in de loop van de ochtend worden weggewerkt.

9.40 uur: Peeters: "Militairen waren op plaats waar ze moesten zijn"

Volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) hebben de militairen gisteren zeer adequaat gereageerd. "Dat is positief", zegt hij daarover. "Ik ga ervan uit dat we ooit een dreigingsniveau lager gaan en die militairen niet meer nodig hebben op straat, maar in de huidige omstandigheden waren ze op de plaats waar ze moesten zijn."

9.30 uur: Close: "Er zijn 200 extra agenten nodig in Brussel"

De Brusselse lokale politie heeft 200 bijkomende agenten nodig. Dat heeft burgemeester in spe Philippe Close (PS) gezegd op radiozender RTL. "Het professionalisme mag niet afhangen van de uitputting van de agenten. De politie staat onder druk. Ze heeft de situatie goed onder controle - de bevolking mag gerust zijn. Maar het is de job van een politicus om te anticiperen op het feit dat de politie op een dag niet meer zal kunnen volgen", klinkt het. Volgens de toekomstige burgemeester is er vooral een probleem van rekrutering. "De middelen zijn er, maar we slagen er niet in om aan te werven."
 

9.15 uur: Huiszoekingen aan de gang in Molenbeek

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn momenteel huiszoekingen aan de gang. Dat is aan onze redactie bevestigd. De dader zou een dertiger man uit Molenbeek zijn.

9.10 uur: Jambon: "Situatie in Molenbeek niet op 10 maanden recht te zetten"

De dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal zou uit Molenbeek komen. Is de aanpak van de radicalisering in de Brusselse gemeente dan mislukt? "Een situatie die gedurende tientallen jaren is vergleden, kun je niet op tien maanden rechtzetten", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het binnengaan van de vergadering van de Veilighedisraad. "Er zal nog jaren werk zijn."

Jambon herhaalt andermaal dat de militairen en politieagenten excellent werk hebben geleverd. "We hebben iets erger kunnen voorkomen", zegt hij. De minister zegt ook dat hij geen nieuwe maatregelen gaat aankondigen voor bij evenementen. "Er zijn al maatregelen genomen, ik ga er nu geen nieuwe improviseren."

8.55 uur: Dader zou uit Molenbeek komen

De dader van de aanslag zou uit de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek komen. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. De man heeft naar alle waarschijnlijkheid alleen gehandeld. Er zijn ook al enkele huiszoekingen uitgevoerd. Wellicht wordt tegen 11 uur meer duidelijk, dan geeft het federaal parket een persconferentie.

Lees meer: Vermoedelijke dader terreurdaad had spijkerbom bij, identiteit bekend, man uit Molenbeek

8.30 uur: "Evenementen gaan door met verhoogde waakzaamheid"

Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken benadrukt dat het terreurniveau momenteel op 3 blijft, maar dat er aangepast veiligheidsmaatregelen komen. "Er komt verhoogde zichtbaarheid en inzet van de veiligheidsdiensten in trein- en metrostations. Evenementen gaan door met verhoogde waakzaamheid." Vanavond staat er onder meer een optreden van Coldplay gepland in het Koning Boudewijnstadion.

Lees meer: Geplande evenementen vanavond gaan door "met verhoogde waakzaamheid"

8.22 uur: NMBS bedankt reizigers

"Het station Brussel-Centraal is opnieuw geopend", meldt NMBS ook op Twitter. "Vertragingen en afschaffingen blijven mogelijk." De treinmaatschappij voegt er nog enkele bedankingen aan toe. "NMBS dankt van harte haar reizigers voor hun begrip en sereniteit in deze situatie."

8.20 uur: Ooggetuige: "Ik ga vandaag niet werken in Brussel"

In het station van Leuven heeft een van onze ploeg een getuige van de aanslag gisteren gesproken. "We hebben de man (red. de vermoedelijke dader) op de grond zien liggen", vertelt de vrouw nog aangeslagen. Ze voegt eraan toe dat ze vandaag niet naar Brussel gaat om te werken.

8.15: Schade wordt nog hersteld

Sinds enkele minuten is het station Brussel-Centraal opnieuw open voor het publiek. De schade in het station wordt momenteel nog hersteld, zoals blijkt uit onderstaande foto van VRT-journaliste Annelies Houtman die ter plaatse is.

8.05 uur: Vandeput: "Militairen hebben goed gehandeld"

In het verleden bestond er discussie over wat de militairen die op straat en in stations patrouilleren, nu wel of niet mogen doen. Maar volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hebben de militairen die gisteravond de vermoedelijk dader hebben uitgeschakeld, juist gehandeld. "Ze hebben gereageerd volgens protocol en volgens de methodes die we ze hebben aangeleerd: professioneel en snel", zegt Vandeput aan onze redactie.

Lees meer: Militair schoot dader verijdelde aanslag neer: "Job naar behoren uitgevoerd"

7.55 uur: Station terug open

Het station Brussel-Centraal is rond 8 uur opnieuw open voor reizigers. Dat meldt NMBS-woordvoerder Bart Crols aan onze redactie. Rond 8.15 uur stoppen de eerste treinen er opnieuw.

7.45 uur: Vermoedelijke dader was niet bekend voor terreur

De vermoedelijke dader van de aanslag in Brussel-Centraal was wel bekend bij de veiligheidsdiensten, maar niet voor terrorisme. Dat is aan onze redactie bevestigd.

Lees meer: Vermoedelijke dader aanslag Centraal-Station niet bekend voor terrorisme

7.40 uur: Terreurniveau blijft voorlopig op 3

Het terreurniveau blijft momenteel op niveau drie, wat betekent dat de dreiging ernstig en waarschijnlijk is. Om 9 uur komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen onder leiding van premier Charles Michel (MR). Het OCAD, het orgaan voor de analyse van de dreiging, zal daar een analyse van de situatie brengen.

7.15 uur: NMBS: "Wie in Brussel-centrum moet zijn, neemt best metro"

Bart Crols, woordvoerder NMBS, heeft het in Het journaal over de impact van de aanslag gisteren op het treinverkeer. "Op dit moment wordt Brussel-Centraal nog niet bediend. Mensen die naar het centrum willen, kunnen vanuit Brussel-Zuid of -Noord de metro nemen", zegt Crols. Gisterenavond is ook Brussel-Noord een tijdlang ontruimd gweest. "Er waren meldingen van verdachte zaken, maar daar bleek niets van aan", zegt hij daarover.

7.05 uur: Jambon: "Oppassen dat we niet afglijden naar politiestaat"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in "Het journaal" gereageerd op de aanslag in Brussel-Centraal. "We moeten nadenken over welke soort maatschappij waarin we willen leven, gaan we echt alles afschermen met controles", vraagt Jambon zich af. "Willen we echt in zo'n land leven? Als je echt alles en overal gaat beveiligen en alles gaat controleren, kom je in een politiestaat terecht."

Jambon benadrukt dat we eventuele zwakheden in ons systeem moeten opsporen, "maar we moeten oppassen dat we niet afglijden in een politiestaat". Anders doen we aldus de minister wat de terroristen willen. Hij geeft ook nog mee dat de perimeter rond het station rond 8 uur wordt vrijgegeven. De identiteit van de dader is overigens bekend. Er zouden ook al huiszoekingen zijn gebeurd. Om het onderzoek niet te schaden, wil Jambon daar niet verder op ingaan.

Lees meer: Jambon: "Perimeter Brussel-Centraal wordt rond 8 uur opgeheven"

6.50 uur: Wat weten we tot nog toe?

Wat weten we tot nog toe over de aanslag in Brussel-Centraal gisteren? Bekijk hieronder een samenvatting in 1 minuut.

Lees meer: Mislukte terreuraanslag in Brussel-Centraal: wat weten we tot nu toe?

6.16 uur: metrostation Centraal Station terug open

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB meldt dat het metrostation van Brussel-Centraal opnieuw geopend is. Wie een geldig vervoersbewijs richting Brussel heeft, kan gratis de metro gebruiken. Het treinstation blijft tot nader order wel gesloten. Het treinverkeer op de noord-zuidverbinding is hernomen, maar treinen stoppen niet in Brussel-Centraal.

Meest gelezen