Jambon: "Oppassen dat we niet verglijden naar een politiestaat"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werpt de vraag op in welke maatschappij we willen leven. "Vandaag zijn het de stations, morgen de metrostations en overmorgen alle gemeentehuizen. Gaan we dat allemaal tot op de tanden bewapenen, afschermen, controleren. We moeten oppassen dat we niet afglijden naar een politiestaat", vertelt hij aan VRT Nieuws.

"We zijn al lang in niveau drie, dat maakt dat we de militairen in de straten en stations hebben en daarmee de alertheid van de diensten. Ik wil de militairen, de politie en het personeel van de NMBS bedanken", vertelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in het Extra Journaal naar aanleiding van de mislukte terreuraanslag gisteren in Brussel-Centraal. Hij bevestigt dat de identiteit van de dader bekend is, maar dat die pas later gecommuniceerd zal worden om het onderzoek niet te doorkruisen.

Voorlopig is er een verhoogde waakzaamheid in de Brusselse stations en zolang het onderzoek loopt, zal dat aangehouden worden. In de loop van de dag kan dat wel nog veranderen, benadrukt de minister. "Wel kan ik bevestigen dat het Centraal-Station op dit ogenblik gekuist wordt. Het afstappen door de diensten is afgelopen. Rond 8 uur zal de perimeter opgeheven worden en het station vrijgegeven worden." (Het station is intussen opnieuw open.)

"Waarschuwen voor een verglijden naar een maatschappij waar je altijd en overal gecontroleerd wordt"

"We moeten nu ook kijken hoe die man is kunnen radicaliseren. Het is logisch dat de vraag gesteld wordt hoe die man is kunnen binnenkomen", geeft Jambon toe. Maar tegelijk werpt hij de vraag op in welke maatschappij we willen leven "Vandaag zijn het de stations, morgen de metrostations en overmorgen alle gemeentehuizen. Gaan we dat allemaal tot op de tanden bewapenen, afschermen, controleren? Is dat het type maatschappij waarin we willen leven? Men zegt soms politiestaat... Als je je overal gaat beveiligen, kom je ook in die politiestaat."

Hij benadrukt dat het onderzoek zich nu zal toespitsen op mogelijke zwakheden, die vervolgens ook aangepakt worden. "Maar ik zou willen waarschuwen voor een verglijden naar een maatschappij waar je altijd overal en op alles gecontroleerd wordt. Dan zijn we de agenda van de terroristen aan het vervullen."

Meest gelezen