Macron herschikt regering, Bayrou ontkent beschuldigingen van fraude

In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron zijn regering herschikt nadat de voorbije dagen verschillende ministers ontslag hadden genomen omdat ze in opspraak waren gekomen. Vooral MoDem, de kleine centrumrechtse partner van Macron, ligt onder vuur door een schandaal rond fictieve jobs. Partijleider François Bayrou heeft op een persconferentie de beschuldigingen met klem ontkent.
AFP or licensors
Macron en Bayrou tijdens de campagne.

De herschikte Franse regering telt 5 nieuwe ministers en 6 nieuwe staatssecretarissen. Het gaat onder meer om Nicole Belloubet (Justitie), Florence Parly (Defensie) en Stéphane Travert (Landbouw). In totaal zijn er nu 19 ministers en 10 staatssecretarissen. Voor de herschikking waren dat er respectievelijk 18 en 4. Edouard Philippe blijft premier.

De herschikking was nodig door het vertrek van vier ministers. Vandaag dienden minister van Justitie François Bayrou en Marielle de Sarnez, minister van Europese Zaken, hun ontslag in. Ze werden in verband gebracht met gesjoemel met fictieve banen. Eergisteren vertrokken Richard Ferrand, minister van Territoriale Samenhang, en minister van Defensie Sylvie Goulard vanwege een omstreden vastgoeddeal.

Bayrou (de partijleider), Goulard en De Sarnez horen bij MoDem, de kleinere partner van La République en Marche, de partij van Macron. MoDem blijft voorlopig wel deel uitmaken van de regering, maar er blijven nu nog maar twee regeringsleden over, in minder belangrijke functies.

Bayrou: "Campagne van leugens"

Het schandaal rond MoDem draait rond de mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten in het Europees Parlement. Het parket van Parijs gaat na of de partij van Bayrou de wet heeft overtreden bij de aanstelling van medewerkers. Een voormalige medewerker had in een brief geschreven dat hij in 2010 en 2011 deels door de partij werd betaald en deels door een toenmalig Europarlementslid - evenwel zonder ooit voor dat parlementslid te hebben gewerkt.

Bayrou heeft vanavond op een persconferentie met klem ontkent dat er sprake was van fictieve tewerkstelling. Hij zegt dat hij het slachtoffer is van anonieme beschuldigingen en dat hij een stap opzij zet "om de regering niet bloot te stellen aan een campagne van leugens".

De samenwerking met Macron blijft in elk geval bestaan. "Ik blijf aan de zijde staan van de president om hem te helpen en te steunen, getrouw aan een politieke en persoonlijke samenwerking die ik erg op prijs stel."

Meest gelezen