Maker van foto die wereld rondging: "Foto van aanslag zegt meer dan 140 tekens"

Brussel is gisteren nipt aan een aanslag ontsnapt. Een man wilde er een bom tot ontploffing brengen, maar dat is mislukt. De man zelf is doodgeschoten. Rémy Bonnaffé was ter plaatse en nam foto's die vandaag alle voorpagina's halen en de wereld rondgaan.

Rémy Bonnaffé was aan het wachten op de trein toen hij vlakbij een luide explosie hoorde. "Toen ik voor mij uitkeek, besefte ik dat het zeer dicht bij mij was, en toen zag ik de brandende valies", zegt hij. Eerst besefte hij niet dat het om een terreurdaad ging. "Misschien was het wel een laptop die ontploft is", dacht hij.

(lees voort onder de foto)

"Toen heb ik de foto genomen"

"Toen heb ik de foto genomen, om de mensen te waarschuwen om het Centraal Station te vermijden."  Die foto met de steekvlam haalde de voorpagina's van alle kranten en is ook te zien op internationale mediawebsites.

Het was nochtans niet zijn eerste reactie om foto's te nemen. "De eerste reflex was rond mij kijken. Ik ben naar één van de cafeetjes gelopen om toch wat te schuilen", zegt Bonnaffé. "Maar toen ik zag dat het niet verder ontplofte of in brand schoot, nam ik een foto. Want een foto zegt meer dan 140 tekens op Twitter."

Vrienden waarschuwen

Bonnaffé wilde de mensen waarschuwen. "Ik ken relatief veel mensen die van Brussel naar Gent pendelen, dus ik wilde hen op de hoogte brengen dat ze Brussel-Centraal moesten vermijden."

Aanvankelijk was er geen paniek. De eerste ontploffing was niet zo groot. "Maar vanaf de tweede explosie beseften de mensen wat er gaande was. En toen er geweerschoten volgden, is iedereen weggelopen."

Rémy Bonnaffé is vanmorgen niet meteen weer naar Brussel gependeld. Hij wilde toch even tot rust komen.

Meest gelezen