Militair schoot dader aanslag neer: "Job naar behoren uitgevoerd"

Een alerte militair in station Brussel-Centraal schakelde de dader die een aanslag wilde plegen gisteren uit. Opmerkelijk, want het gebeurt zelden dat militairen effectief het vuur openen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt dat het de eerste keer is dat de militairen "tot die mate van ingreep moeten overgaan", maar dat zijn mensen "juist en koelbloedig gehandeld hebben".
LEFEVRE

De militairen patrouilleren intussen al een tijdje in de Brusselse straten. Sinds de start van die bewakingsopdracht is er al onduidelijkheid over wat er precies tot hun takenpakket behoort, en hoe ver ze mogen gaan om de veiligheid te garanderen. 

Minister van Defensie Vandeput bevestigt aan onze redactie dat het inderdaad de eerste keer is dat een militaire patrouille het vuur opent. "Maar de zogenoemde "rules of engagement" zelf geven wij niet vrij, voor de veiligheid van onze mensen. Met wat we nu weten, hebben onze mensen gehandeld volgens protocol en volgens de methoden die hen zijn aangeleerd: snel en professioneel. Ik heb altijd gezegd dat onze mensen mogen doen wat nodig is om hun job naar behoren uit te oefenen, en dat hebben ze gisteren aangetoond."

"Kaki op straat heeft nut bewezen"

De militairen die gisterenavond tussenbeide zijn gekomen, hebben hun verhaal al gedaan over de gang van zaken daarbij, aldus nog Vandeput. "Hun oversten en het parket zijn op de hoogte, want het parket voert het onderzoek hiernaar. Feit is dat ze juist hebben gehandeld, en dat de koelbloedigheid waarmee ze hebben opgetreden hulde verdient."

Betekent dit nu dat de militairen voorlopig niet uit het straatbeeld verdwijnen? "Er is in het verleden al veel gediscussieerd over de zin en onzin van kaki op straat ter ondersteuning van de politie. Ik denk dat ze dagelijks goed werk leveren. Deze gebeurtenissen tonen aan dat terreurniveau drie echt wel gerechtvaardigd is, en dat de inzet van militairen effectief nut heeft."

Meest gelezen