Militairen volgden "rules of engagement": wat houdt dat precies in?

De militairen die gisteren de terreurverdachte uitschakelden, handelden volledig volgens hun “rules of engagement”. Ze beschermden zichzelf en anderen. Maar wat zijn die ‘rules of engagement’?

Het ministerie van defensie houdt de lippen stijf op elkaar over wat de Belgische militairen op straat al dan niet mogen. Uit een eerdere reactie onthouden we wel “dat zij alle middelen ter beschikking hebben om binnen hun opdracht adequaat te reageren”. Luc Maes van het ACOD-defensie bevestigt de geheimhouding rond die ‘rules of engagement’. Uit veiligheidsoverwegingen, ter bescherming van de militairen. Maar twee ‘rules ‘ zijn geen geheim meer.

Militairen als tweede lijn

De militairen zijn geen politieagenten. Ze oefenen geen politionele taken uit. Ze fouilleren niet. Houden geen mensen aan. Dit zijn allemaal taken voor de federale politie. Militairen werken steeds ter ondersteuning en onder het bevel van de federale politie. Ze worden ingezet als tweede lijn. Na het opvoeren van de terreurdreiging in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot niveau vier, werd besloten dat militairen ook konden patrouilleren maar steeds onder het bevel van de federale politiediensten. Ook onder terreurniveau 3 blijven ze patrouilleren.

Schieten uit (zelf)verdediging

De militairen zijn bewapend, te vergelijken met de bewapening tijdens buitenlandse missies. Ze mogen die wapens gebruiken om ‘zichzelf’ te beschermen of om anderen, ‘burgers’, te beschermen. De militairen zijn getraind om in dergelijke situaties zo te reageren en hebben zo meer bevoegdheden dan hun Franse collega’s aan de Bataclan.

Verschil met Frankrijk

Op 13 november 2015 stonden zes militairen op wacht voor de deuren van concertzaal Bataclan in Parijs. Zij kwamen niet tussen toen terroristen er binnendrongen en uiteindelijk negentig doden maakten, omdat dit niet voorzien was in hun 'rules of engagement'.

Nog meer militairen op straat?

Sinds begin 2015, na de aanslagen in Parijs op de kantoren van Charlie Hebdo, zijn de militairen een vertrouwd beeld in de Brusselse en Antwerpse straten. Maar hun aanwezigheid én opdracht waren vaak een bron van discussie. Hun actie gisteren, zet criticasters een hak. Premier Michel heeft bovendien nog meer veiligheidsmensen op grote evenementen en op publieke plaatsen beloofd. “Een piste die kan onderzocht worden”, zegt Luc Maes, “maar dit zal waarschijnlijk ten koste gaan van anderen dingen, zoals trainingen voor buitenlandse opdrachten”. De staf van defensie zal de vraag en het aanbod moeten bekijken.

 

 

Meest gelezen