Mislukte terreuraanslag in Brussel-Centraal: wat weten we tot nu toe?

In Brussel-Centraal heeft gisteravond omstreeks 20.40 uur een kleine explosie plaatsgevonden en is één man doodgeschoten door militairen die in het station aanwezig waren. De man droeg een spijkerbom in een tas. Die bom ging niet volledig af. Er vielen géén andere slachtoffers. De mislukte aanslag had een impact op het treinverkeer: de treinen die reden op de Noord-Zuidverbinding stopten niet in Brussel-Centraal. Sinds 8.15 uur is dat wél weer het geval.

Ons land is ontsnapt aan een nieuwe aanslag dankzij het koelbloedige optreden van de ordediensten. De ontploffing die gisterenavond plaatsvond in Brussel-Centraal, was niet hevig. Op foto's op sociale media is een steekvlam te zien.

De spijkerbom (met nagels en gasflessen) die de dader droeg zat in een tas verstopt en was bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Een NMBS-medewerker die ooggetuige was van de aanslag hoorde de man "Allahu Akbar" roepen. Die kreet heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon inmiddels bevestigd. Na de kreet ging de explosie af. Waarop soldaten die in het station aanwezig waren, onmiddellijk ingrepen en de man neutraliseerden.

De identiteit van de man is bekend: het gaat om een dertiger van Marokkaanse origine uit de Brusselse gemeente Molenbeek. Volgens onze bronnen is de vermoedelijke dader bij de veiligheidsdiensten niet gekend voor terrorisme. Uit het feit dat hij nu al geïdentificeerd is, kunnen we wel afleiden dat hij gekend is voor andere feiten en dus in een databank opdook. Het lijkt er op dat de man alleen handelde. Er is voorlopig geen sprake van andere daders. Vannacht was er al een huiszoeking in de woonst van de vermoedelijke dader.

Treinen houden opnieuw halt in Brussel-Centraal

Gisteren lag alle treinverkeer op de Noord-Zuidas stil en ook sommige metrolijnen werden een tijd onderbroken. Het treinverkeer op de Brusselse Noord-Zuidverbinding kwam vanochtend echter opnieuw op gang. Concreet betekent dat dat er treinen rijden, en sinds 8.15 uur stoppen ze ook opnieuw in het station Brussel-Centraal. De perimeter rond het Centraal Station werd rond 8 uur vrijgegeven.

Dreigingsniveau blijft op drie staan

De mislukte aanslag in Brussel-Centraal heeft voorlopig geen gevolgen voor het dreigingsniveau in ons land. Omdat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat er andere daders zouden zijn, blijft het dreigingsniveau voorlopig op drie staan. Dat betekent dat een aanslag mogelijk en waarschijnijk is en waakzaamheid geboden is.

Meest gelezen