Republikeinen winnen betekenisvolle verkiezing in Amerikaanse staat Georgia

In de Amerikaanse staat Georgia hebben de Amerikaanse Republikeinen een tussentijdse verkiezing voor het Congres gewonnen. De zetel was vrijgekomen omdat congreslid Tom Price minister is geworden in de regering van president Trump. Waarnemers zagen de verkiezing als een referendum over Trump.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Republikeinse Karen Handel viert de overwinning

De Republikeinse Karen Handel won de verkiezing met 53% van de stemmen. Hiermee versloeg ze Jon Ossoff, een Democraat die massaal gesteund werd door Trump-tegenstanders uit heel het land. 

Met de overwinning van Handel behouden de Republikeinen hun zetel in het Huis van Afgevaardigden. Deze was vrijgekomen toen congreslid Tim Price minister werd. Het zesde district van de staat Georgia wordt al sinds 1979 door Republikeinen in het Congres vertegenwoordigd.

Referendum voor Trump

De uitslag van deze tussentijdse verkiezing brengt in werkelijkheid weinig verandering teweeg, aangezien het maar om één van de 435 zitjes in het Congres gaat en de Republikeinen al een comfortabele meerderheid hebben.

Waarnemers beschouwden deze verkiezing echter als een 'referendum voor Trump'. Bij de presidentsverkiezingen won Trump in dit district nipt met anderhalf procent overschot. Indien een Democraat de zetel had gewonnen, dan had dit aangetoond dat Trumps populariteit inmiddels een flinke deuk had gekregen.

Lokale verkiezingen met nationale belangstelling

De verkiezingen werden door heel het land gevolgd. In totaal werd ook meer dan 50 miljoen dollar uitgegeven voor de campagne, wat dit de duurste campagne voor een Congresverkiezing ooit maakt.

De democratische kandidaat Jon Ossoff kon op grote steun rekenen van Trump-tegenstanders: uit alle staten kwamen vrijwilligers en activisten naar Georgia om hem te helpen met de campagne. Dankzij deze verkiezing werd hij een symbool van oppositie tegen Trump.

Trump tevreden

Het is echter niet Ossoff, maar de Republikeinse Handel die de verkiezing won. De Republikeinen kunnen hierdoor opgelucht ademhalen.

Trump zelf reageerde al tevreden via Twitter.

Meest gelezen