Saudische koning wijst zoon aan als kroonprins en zet neef opzij

Koning Salman van Saudi-Arabië heeft zijn zoon, de 31-jarige Mohammed bin Salman, aangewezen als de nieuwe kroonprins. De 81-jarige koning zet daarmee zijn neef opzij, Mohammed bin Nayef, die sinds 2015 in stelling was gebracht als troonopvolger.

Het nieuws van de wissel verrast het conservatieve establishment in Saoedi-Arabië. De positie van de vorige kroonprins Bin Nayef (57), die als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk was voor de bestrijding van terrorisme, leek een uitgemaakte zaak.

Toch is de nieuwe kroonprins, 31 pas, al enige tijd de rijzende ster binnen de Saudische dynastie. Waarnemers gingen er langer van uit dat hij wel eens de troonopvolger zou kunnen worden. Sinds zijn oude vader twee jaar geleden koning werd, heeft Bin Salman een blitzcarrière gemaakt. Hij werd benoemd tot minister van Defensie. Onder zijn leiding voert Saudi-Arabië bombardementen uit op buurland Jemen. Ook het diplomatieke offensief tegen Qatar is vanuit zijn ministerie begonnen.

Als hoofd van een economische raad is Bin Salman ook de belangrijkste figuur in het economische beleid van het koninkrijk. Hij werkt aan een ambitieus langetermijnproject dat de Saudische economie los moet koppelen van de olie-uitvoer, traditioneel de belangrijkste bron van inkomsten van het land.

De benoeming van Bin Salman is goedgekeurd door de Raad van Trouw, een orgaan dat is samengesteld uit de afstammelingen van de vroegere koning Abdel Aziz ibn Saud, de stichter van Saoedi-Arabië. 31 van de 34 leden stemden in met de aanstelling.

31-jarige Bin Salman staat voor nieuwe stijl

Saudi-Arabië wordt tot nu geleid door stokoude zonen van stichter Ibn Saud. Van die tweede generatie is koning Salman de laatste op de troon. De opvolging verloopt in Saudi-Arabië niet van vader op zoon, maar volgens een vooraf door de belangrijkste prinsen afgesproken hiërarchische lijst.

Toen Salman in 2015 koning werd, werd zijn neef Mohammed Bin Nayef aangewezen als kroonprins, de eerste in lijn voor de troon. Die aanstelling leek logisch. Bin Nayef komt uit een familie die prestige opbouwde in de strijd tegen Al Qaeda. Hij staat zelf ook bekend om zijn harde optreden tegen terreur.

Salmans zoon Mohammed Bin Salman, werd aangesteld als vice-kroonprins, de tweede in lijn dus.

(lees verder onder de foto)

Al-Ekhbariya

Bin Salman is nu over over Bin Nayef gesprongen en staat op een zucht van de troon. Ondanks de militaire campagne in Jemen, is hij populair bij de jongeren onder 30 jaar, die goed zijn voor 70 procent van de Saudische bevolking.

Bin Salman is met de bezem door veel kabinetten gegaan en heeft veel oudgedienden vervangen door jonge, in het Westen opgeleide technocraten. Hij haalde ook de banden met de Amerikaanse president Trump en zijn regering nauwer aan. In maart ging hij nog op bezoek bij Trump, die op zijn beurt vorige maand zijn eerste buitenlandse bezoek bracht aan Saudi-Arabië.

Meest gelezen