Spanning boven de Oostzee: nieuwe "close encounter" tussen vliegtuigen Rusland en NAVO

Vandaag vlogen een F-16-straaljager van de NAVO en het vliegtuig van de Russische minister van Defensie heel dicht in elkaars buurt. Rusland spreekt van een provocatie, de NAVO over een standaardprocedure. Het is niet de eerste confrontatie tussen Rusland en de NAVO boven de Oostzee en het zal wellicht ook niet de laatste zijn.
Een Russisch vliegtuig (achteraan) komt tussen de F-16 en het vliegtuig van Sjojgoe.

Een F16-straaljager van de NAVO naderde vandaag het vliegtuig van de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Sjojgoe vloog over de Oostzee naar een ontmoeting in de Russische enclave Kaliningrad. Een Russisch gevechtsvliegtuig dat het toestel van de minister escorteerde, joeg vervolgens de straaljager van de NAVO weg.

Het Russische Ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd, maar in de loop van de dag werd er wel een video verspreid, gefilmd vanuit het vliegtuig van de minister. Hierop was te zien hoe het Russische gevechtsvliegtuig tussen de toestellen van de NAVO en de minister vloog om de straaljager van de NAVO op afstand te houden.

Het militair bondgenootschap NAVO bevestigt dat het drie Russische vliegtuigen gezien heeft, waaronder twee gevechtsvliegtuigen. “Omdat het toestel zijn identiteit niet kenbaar maakte of niet antwoordde op de luchtverkeersleiding, heeft de NAVO verkenningstoestellen gestuurd om de vliegtuigen te identificeren”, vertelt een woordvoerder van de NAVO. “Dat gebeurde volgens de standaardprocedure.”

Niet het eerste voorval deze maand

Pas gisteren was er nog een “close encounter” tussen een Russisch vliegtuig en een Amerikaans toestel. In een poging om Amerikaanse verkenningsvliegtuigen te onderscheppen die de Russische grens naderden, vloog een Russische Su-27 tot op een anderhalve meter van de Amerikaanse vliegtuigen. Dit keer zou het Russische toestel zich “onregelmatig” en “provocatief” gedragen hebben, aldus een Amerikaanse functionaris aan Fox News.

Argwaan bij het Balticum

Er heerst grote wederzijdse argwaan tussen de NAVO en Rusland wat betreft militaire activiteiten en oefeningen in het Balticum. Vandaag nog verklaarde Sjojgoe dat de grootschalige oefeningen van de NAVO in de Baltische staten en Polen een teken zijn dat de NAVO niet wil afstappen van haar “anti-Russische koers”.

Recent heeft de NAVO vier multinationale bataljons ontplooid in Polen en de Baltische staten. Die beslissingen werden genomen op de vorige NAVO-top in Warschau. Landen zoals Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen vrezen immers een aanval van Rusland, vooral sinds de annexatie van de Krim en de crisis in Oekraïne.

Rusland daartegenover zou zich steeds meer “omcirkeld” voelen door troepen van de NAVO. De relatie met de NAVO ligt al jaren gevoelig, onder meer door een verschillende visie op globale veiligheid, maar ook door botsende belangen. Elke uitbreiding naar het Oosten wordt door Rusland met argusogen bekeken. Dat was recent nog te zien met de toetreding van Montenegro tot de NAVO.

De verhoogde aanwezigheid van NAVO-troepen in het Balticum zou enerzijds een gevoel van veiligheid moeten bieden aan de landen daar, maar anderzijds vergroten ook de kansen op confrontaties.

Russisch filmpje

Rusland heeft een filmpje van het incident vrijgegeven. Vanuit het vliegtuig van de minister is te zien hoe een Russisch toestel tussen de NAVO-F16 en het vliegtuig van Sjojgoe komt vliegen.

Meest gelezen