Topman Uber stapt op onder druk van aandeelhouders

Topman Travis Kalanick is opgestapt als hoogste baas bij Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Dat heeft de onderneming bevestigd. Volgens The New York Times was zijn positie onhoudbaar geworden omdat grote aandeelhouders het niet meer met hem zagen zitten.

Vorige week werd Kalanick al voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd. Onder zijn bewind raakte het bedrijf, waarvan hij zelf in 2009 een van de oprichters was, in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Kalanick blijft volgens The New York Times wel lid van de raad van bestuur.

"Ik hou van Uber, meer dan van wat ook in de wereld", reageert Kalanick in de krant. "Maar op dit moeilijke moment in mijn leven accepteer ik het verzoek van de aandeelhouders om op te stappen. Zo kan Uber verder groeien, zonder de afleiding van het zoveelste gevecht."

Uber verkeert al een hele tijd in woelig vaarwater. Naast de verhalen over wangedrag op de werkvloer, is het miljardenbedrijf ook verwikkeld in meerdere rechtszaken. Het is aangeklaagd wegens het stelen van technologie voor zelfrijdende auto's en het bouwen van de omstreden Greyball-app, een applicatie waarmee Uber de autoriteiten om de tuin probeerde te leiden op plaatsen waar de taxidienst niet actief mag zijn.

Meest gelezen