Unieke bibliotheek die 150 jaar onaangeroerd bleef, geveild voor 75.000 euro

Bij veilinghuis Henri Godts in Brussel is een volledige bibliotheek van een 18e-eeuwse Franse intellectueel onder de hamer gegaan voor een recordbedrag van 75.000 euro. Het gaat onder meer om 182 zeldzame boeken uit de 18e en 19e eeuw.

De 182 boeken bevatten beschrijvingen van landen, streken, volkeren en culturen. De bibliotheek werd eerder deze maand door veilingexpert Henri Godts van het gelijknamige veilinghuis ontdekt in een patriciërswoning in het Waalse Bouillon. De collectie werd destijds aangelegd door een Fransman die de Franse Revolutie was ontvlucht en zo in ons land terechtkwam.

Het veilinghuis schatte de opbrengst aanvankelijk op een bedrag tussen 35.000 en 50.000 euro, maar de boeken gingen uiteindelijk voor 75.000 euro de deur uit. De collectie ging naar tientallen verschillende bieders, zowel uit binnen- als buitenland.

Meest gelezen