Waarom Coldplay de U2 van de 21e eeuw is

De Britse groep Coldplay speelt vanavond én morgenavond twee uitverkochte concerten in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. De band van frontman Chris Martin is uitgegroeid tot een van de allergrootste hedendaagse muziekgroepen. Wat maakt Coldplay een wereldband? En vanwaar de vergelijking met U2? "Ze maken allebei moderne rockmuziek voor een breed publiek, en ze kunnen nog jaren mee aan de top."
AFP or licensors

De vier groepsleden van Coldplay kennen elkaar al ruim 20 jaar. Hun paden kruisen midden jaren 90, op school. De muzikale carrière van Coldplay start in 2000, met debuutplaat "Parachutes", met daarop singles als "Shiver" en "Yellow", die de groep live nog steeds speelt.

"Coldplay is begonnen zoals elk groepje, met nummers die niet héél speciaal klonken, maar wel goed en oldschool voor begin jaren 2000", vertelt Stijn Van de Voorde (Studio Brussel). "Daarna heeft hun carrière meteen een hoge vlucht genomen. Ze hebben hun hoogtepunten vooral gekend begin jaren 2000, en daarna zijn ze constant op dat hoge niveau gebleven."

Dat eerste bescheiden muzikale succes ging in ons land niet onopgemerkt voorbij: zowel Kurt Overbergh (Ancienne Belgique) als Eppo Janssen (Pukkelpop) boekten de jonge Britse band al in 2000. Geen van beiden had kunnen voorspellen dat "het nieuwe Britse groepje" zou uitgroeien tot een wereldband.

(lees voort onder de video)

Bekijk hier een fragment uit het eerste Belgische optreden van Coldplay, in de AB (2000)

"Bij sommige bands voel je hét direct"

"Bij hun eerste single "Trouble" voelde ik al: hier zit iets in, dit gevoel zit goed en daar moeten we iets mee doen, ook al deed Coldplay niets wat nog niet gedaan was", vertelt Overbergh, nu artistiek directeur van de AB, maar in 2000 nog programmator. "Je voelt snel aan welke groep je moet hebben in je zaal, maar je weet nooit waar het verhaal van een band toe kan leiden. Zeker in het geval van Coldplay heeft de realiteit ons ingehaald. Dit succes had niemand destijds kunnen voorspellen."

Ook Eppo Janssen, nu al 10 jaar programmator op Pukkelpop, adviseerde organisator Chokri Mahassine in 2000 om Coldplay te boeken. "Hun eerste plaat klonk heel mooi en rustig, en daarom had ik hen getipt. Bij sommige groepen voel je meteen iets magisch, en bij hen had ik dat ook. Ze hebben mooie luisterliedjes, maar die kunnen live wel héél saai overkomen. Maar een man als Chris Martin is op het podium geboren, en heeft bakken panache. Dat recept werkt. Martin toonde toen al Bono-achtige ambities en allures."

AP2011

Hoe gelijkaardig zijn Coldplay en U2?

Coldplay wordt - net als U2 - vaak geroemd voor hun capaciteiten als liveband. "Er zijn wel wat gelijkenissen tussen hun frontmannen: zowel Bono als Chris Martin zijn publieksmenners pur sang. Als je naar een concert krijgt, krijg je waar voor je geld", zegt Janssen. "Ze staan ook allebei bekend voor hun sociaal engagement. Chris en Bono spreken allebei meerdere generaties aan met hun vrij toegankelijke muziek. Beide groepen brengen veel energie en positiviteit op een podium ", vindt hij.

2016 Getty Images

Janssen ziet ook verschillen. "U2 heeft nog iets meer geëxperimenteerd en blijft wat mij betreft nog iets iconischer. Al zijn er weinig mensen die kunnen wat Chris Martin deed op de benefiet voor Manchester: zo'n mensenmassa raken op de juiste manier."

Kurt Overbergh ziet nog een ander belangrijk verschil. "U2 is naar mijn gevoel meer trouw gebleven aan zichzelf. Coldplay gaat de laatste tijd vaak samenwerkingen aan met artiesten uit andere genres, om nieuwe doelgroepen aan te spreken. Jammer dat een band op dat vlak soms eerder wordt gedreven door strategische belangen dan artistieke. U2 sluit dat soort compromissen niet."

"Langs de andere kant zien we dat de jonge generatie op zoek gaat naar nieuwe muzikale iconen, na het overlijden van Prince, Leonard Cohen en David Bowie. Op dat vlak zijn Coldplay en U2 in het brede poprockgenre een beetje "de laatste der mohikanen". Ze zijn al lang bezig, spreken verschillende generaties aan, en kunnen nog wel even doorgaan."

Ook Stijn Van de Voorde begrijpt de vergelijking tussen beide artiesten.

"Chris Martin blijft the boy next door"

Coldplay heeft zijn succes te danken aan verschillende factoren. "Ze combineren vakmanschap met een gigantische livecapaciteit. Wat ze brengen op een podium, is af", zegt Overbergh. "Ze zijn bovendien in staat om nummers te schrijven die instant herkenbaar zijn en emotioneel binnenkomen", vindt hij. "En Chris Martin zelf heeft het allemaal: de stem, de emoties, het charisma. Daarmee maakt hij het verschil."

Van de Voorde benadrukt dat de kracht en X-factor van frontman Chris Martin niet onderschat mag worden. "Ondanks alle succes is hij nog steeds the boy next door, en dat strekt hem tot eer", legt hij uit. "Live brengt Coldplay veel meerwaarde, zoals met de lichtgevende armbandjes voor het publiek. In theorie klinkt dat een beetje "Night of the Proms-achtig", maar in de praktijk werkt het."

"Anthems van een generatie"

Maar alles begint uiteindelijk met goede nummers, benadrukt Van de Voorde. "En Coldplay kent de basisformule daarvoor, ook al is die moeilijk te definiëren. Er zijn weinig bands groter dan hen momenteel: Coldplay is zonder twijfel een icoon die in de muzikale AAA-klasse speelt."

Janssen is het daarmee eens. "Coldplay is echt zo'n band die hedendaagse anthems schrijft, zoals "Viva la Vida". Als dat nummer, ook na het concert nog door duizenden mensen wordt verder gezongen op de festivalwei en camping, dan geeft dat kippenvel."

En hoeveel kost het om Coldplay (even) in huis te halen?

Over de gages van artiesten circuleren veel geruchten. Volgens internationale boekingswebsites mag Coldplay zich tot de "one million dollar"-club rekenen. Wie Chris Martin en de zijnen met hun wil boeken, moet dus diep in de buidel tasten. Concertorganisator Live Nation wil dat niet gezegd hebben. "We communiceren niet over gages, en geven ook geen indicaties, want dat is vertrouwelijk", klinkt. Maar Overbergh en Janssen achten een bedrag van die orde vanuit hun eigen ervaring "niet onwaarschijnlijk".

"Het zou me niet verbazen. De marktwaarde van een groep die ruim 100.000 tickets verkoopt tegen die prijzen, is gigantisch. In de popmuziek krijgt een artiest geen vast bedrag, maar wordt hij meestal betaald op basis van het aantal tickets dat hij verkocht krijgt", legt Overbergh uit. "Coldplay verkoopt in zijn eentje meer tickets dan de dagcapaciteit van Werchter en Pukkelpop. Bovendien brengen ze ook een grote klank- en lichtshow mee: dat heeft zijn prijs."

Meest gelezen