Waarom u wél nog naar de carwash kunt om uw auto te wassen

Vanaf morgen mag u geen leidingwater meer gebruiken om uw auto te wassen. Dat is een van de nieuwe maatregelen om verspilling van drinkwater tegen te gaan. Maar kan u nog naar de carwash om de auto te wassen? Het antwoord is ja, en wel omdat de professionele carwashes gebruik maken van gerecycleerd afvalwater en regenwater.
REPORTERS

Het is drukker dan gewoonlijk, vertelt Thomas Guylinck, de uitbater van een van de 6 vestigingen van Carwash De Singel. Blijkbaar komen heel wat klanten nog snel langs omdat ze vrezen dat de carwash door de droogtemaatregelen de deuren tijdelijk zal moeten sluiten.

Maar dat is dus niet het geval. En dat daar nu verwarring over bestaat, betreuren de carwash-uitbaters, want zij vrezen natuurlijk dat klanten zullen wegblijven. Maar hoe zit het nu juist? Waar komt het water vandaan waarmee uw auto gewassen wordt?

"Wij gebruiken gemiddeld 600 liter water per wagen waarvan wij 95 procent hergebruiken", vertelt Guylinck. Dat komt neer op 30 liter regenwater die we gebruiken per wagen. Mocht dit op zijn, dan schakelen we over naar stadswater. Maar dan nog halen we de normen."

Opslagtanks

Dat de professionele carwashes het grootste deel van hun afvalwater moeten recycleren, wordt opgelegd door de Vlaamse overheid. Het is mogelijk om zo'n groot deel te recycleren door het gebruik van biologische zeep met sterke enzymen die het water zuiveren. "Het resultaat is water dat glashelder is, dat kan ik garanderen", zegt Guylinck.

De carwash die hij uitbaat in Kortrijk heeft een opslagtank van 200.000 liter voor het gerecycleerde water en een even grote tank voor regenwater. Ze kunnen dus nog een tijdje voort. Ook bij andere zaken horen we dat ze nog enkele duizenden wagens kunnen wassen met de waterreserve in de tanks.

Naast de grote professionele carwashes zijn er ook heel wat (al dan niet officiële) handcarwashes actief in ons land. Als die gebruik maken van leidingwater zijn ze wel in overtreding met de aangekondigde maatregelen. Al is het nog maar de vraag hoe streng er zal opgetreden worden.

Meest gelezen