Wat is geheim achter het succes van Daniel Day-Lewis?

Daniel Day-Lewis is een meer dan een klinkende naam in Hollywood, maar op zijn zestigste houdt hij het acteren nu voor bekeken. Zijn drie Oscars voor beste acteur komen niet zomaar uit de lucht vallen. Wat is het geheim achter het succes van Daniel Day-Lewis? Onze filmkenner Ward Verrijcken legt uit.
ABACAUSA.COM

Day-Lewis heeft de afgelopen twintig jaar in een 7-tal films geschitterd, naar Hollywoodnormen toch een bescheiden aantal. Maar het is ook de grote kracht van de acteur.

Day-Lewis is kieskeurig als het op rollen aankomt. Hij wikt en weegt, laat zelfs járen tussen rollen in. Als hij gekozen heeft, neemt hij bovendien de tijd om zich in te leven en die rollen uit te werken. "Hij is nooit voor de platte commerce gegaan. Hij is altijd voor waardevolle cinema blijven gaan", legt Verrijcken uit. "Als er dan een nieuwe film in de zalen kwam, was dat altijd een evenement. Dát en natuurlijk zijn unieke charisma en talent."

"Niemand heeft zo zijn carrière aangepakt. Daniel Day-Lewis ziet film als kunst en heeft die kunst én zijn privéleven beschermd. Hij heeft zichzelf als kunstenaar verkocht, nooit als celebrity", vat Verrijcken het heuse vakmanschap samen.

Daniel Day-Lewis als de president in "Lincoln":

Daniel Day-Lewis als de onverbiddelijke petroleumpionier in "There will be blood":

Daniel Day-Lewis als Christy Brown, een jongeman met een fysieke beperking, in "My left foot":

Meest gelezen