600 Britse gebouwen hebben gelijkaardige gevelbekleding als die van Grenfell Tower

Zo'n 600 Britse gebouwen hebben een gelijkaardige gevelbekleding als die van Grenfell Tower, de woontoren in Londen die vorige week verwoest werd door een grote brand. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd.
Mischa Saag

Dat de brand in Grenfell Tower zo snel en hevig kon oplaaien, was hoogst waarschijnlijk te wijten aan de gevelplaten die bij de renovatie waren gebruikt.

"We moeten uiteraard voorzichtig zijn met speculaties over de oorzaak van de brand, maar uit voorzorg is een onderzoek ingesteld naar de gevelbekleding van andere woontorens", zei premier Theresa May vanmorgen in het Britse parlement.

De gevelbekleding van drie andere woontorens is al getest. Uit dat onderzoek is gebleken dat die brandbaar is. Het gaat om drie gebouwen in Engeland. 

In totaal is echter bij naar schatting 600 gebouwen een gelijkaardig materiaal gebruikt. Het gaat uitsluitend om gebouwen in Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn niet in de schatting opgenomen.

"Absolute hoogdringendheid"

May zei dat ze de resultaten kreeg kort voor ze naar het parlement kwam. "De relevante lokale overheden en lokale brandweerdiensten zijn op de hoogte gebracht, en op dit moment nemen ze alle mogelijke stappen om de veiligheid van de gebouwen te verzekeren en de betrokken bewoners te informeren", zei ze.

De gebouwen worden momenteel nader onderzocht. Over welke gebouwen het gaat, wil de regering nog niet openbaar maken zolang het onderzoek loopt, maar het is de bedoeling dat de bewoners van de betrokken gebouwen binnen de twee dagen op de hoogte worden gebracht. "Dit is een zaak van absolute hoogdringendheid." 

Volgens May zullen de bewoners van gebouwen waar het materiaal is gebruikt, mogelijk moeten verhuizen. "We gaan mensen niet vragen om in onveilige gebouwen te wonen."

Bedrijf zei "te hebben voldaan aan de voorschriften"

Het bedrijf dat de gevelbekleding plaatste, zei kort na de brand dat het had voldaan "aan alle vereiste bouwcontroles, brandvoorschriften en gezondheids- en veiligheidsnormen".

Volgens deskundigen, politici en plaatselijke bewoners zijn herhaalde waarschuwingen over de brandbare buitenbekleding van de Grenfell Tower echter genegeerd, net als de evacuatieprocedures. 

Meest gelezen