"Mama, stop met schreeuwen, ik wil niet dat ze jou doodschieten"

In de VS is een nieuwe video vrijgegeven in verband met de dood van Philando Castile, de zwarte man die vorig jaar door een politieagent is doodgeschoten terwijl zijn vriendin alles via Facebook Live filmde. Op de beelden, opgenomen meteen na het incident, is te zien hoe de dochter van Castiles verloofde haar mama probeert te troosten en te kalmeren.

Diamond Reynolds en haar dochtertje zaten met Castile in de auto toen hij werd doodgeschoten. De zaak kreeg onmiddellijk wereldwijd aandacht toen de vrouw enkele seconden na de schietpartij de beelden live streamde op Facebook.

In die nieuwe video die nu is vrijgegeven is te zien hoe ze zeer gespannen met haar dochtertje in de politieauto wacht na de schietpartij. Ze zijn allebei net getuigen geweest van het bloedige incident dat zich in hun auto afspeelde. Reynolds weet op dat moment nog niet zeker of haar verloofde overleden is.

Het Minnesota Bureau of Criminal Apprehension gaf de video woensdag vrij in de VS. Dat gebeurde enkele dagen na de vrijlating van de politieagent die Castile neerschoot.

(Lees voort onder video)

"Mama, stop alsjeblieft met schelden en schreeuwen, ik wil niet dat ze jou doodschieten"

In de video lijkt Reynolds' vier jaar oude dochtertje zelf erg aangedaan door het voorval, maar ze probeert het hoofd koel te houden, en zelfs haar moeder te troosten. "Het is ok, ik ben hier bij je", zegt ze wanneer haar moeder begint te schreeuwen.

Het kleine meisje vraagt haar moeder ook om van haar handboeien af te blijven, omdat ze bang is dat ze haar anders zullen neerschieten. Op een ander moment in de video belooft het dochtertje haar moeder te beschermen. Uiteindelijk lijkt Reynolds zelf te kalmeren. Ze knuffelt haar dochter en bidt met haar.

"Ik wou dat deze stad veiliger was," zegt het dochtertje in de beelden. Haar moeder antwoordt dat ze aan politie moet vertellen dat ze niet wil dat ze nog mensen vermoorden.

Politiegeweld

Philando Castile is op 6 juli 2016 in zijn auto bij de Amerikaanse stad Minneapolis doodgeschoten door een politieagent, die hem langs de kant van de weg had aangesproken. De zaak kreeg veel aandacht, niet alleen door de livestream op Facebook (zie archiefvideo onder), vooral ook omdat het opnieuw ging om een zwarte man die door een politieagent werd doodgeschoten.

Vrijgesproken

Vorige week vrijdag werd de politieagent die Castile doodschoot uiteindelijk vrijgesproken. De verschillende video's die in de nasleep van zijn dood verspreid werden, konden de twijfel niet wegnemen of hij "met strafbare nalatigheid" heeft opgetreden.

De politieagent bleef getuigen dat hij erg voor zijn leven vreesde, toen hij zeven schoten afvuurde op Castile. Hij dacht dat Castile naar zijn wapen greep.

Reynolds pleit daarentegen dat Castile niet naar zijn wapen, maar naar zijn portefeuille greep. Hij had volgens haar de politieman gewoon gewaarschuwd dat hij een wapen op zak had. Daar had hij een vergunning voor.