"Piqueur en topmanagement verantwoordelijk voor val Optima Bank"

Jeroen Piqueur en het topmanagement van Optima Bank zijn de grote verantwoordelijken voor de val van de Gentse bank. Dat staat in het eindverslag van de parlementaire onderzoekscommissie die de ondergang van de bank heeft onderzocht.
Nicolas Maeterlinck

Jeroen Piqueur en zijn management wordt verweten dat ze te weinig ervaring hadden om een bank te leiden. Optima was vooral actief in vermogensbeheer en vastgoed en werd pas een bank is na de overname van Ethias Bank.

De onderzoekscommissie merkt op dat alle belangrijke beslissingen genomen werden door Piqueur zelf en zijn vertrouwelingen, ook al hadden zij te weinig bankervaring. Bovendien is Optima Bank nooit echt een volwaardige bank kunnen worden, bij gebrek aan kapitaal.

De Nationale Bank had de bankvergunning ingetrokken omdat ze onregelmatigheden had vastgesteld bij Optima Bank. Dat wordt de Nationale Bank voor alle duidelijkheid niet verweten.

Maar de commissie vindt wel dat de Nationale Bank misschien sneller had kunnen ingrijpen. Daarom beveelt de commissie aan dat de Nationale Bank bestuurders van een bank kan vervangen als het fout loopt.

Meest gelezen