Als u denkt dat het hier warm is, op deze plaatsen is het nog veel warmer

Met maxima tot 34 graden is het voor ons land erg warm, maar dat verbleekt bij de temperaturen op sommige andere plaatsen op deze planeet. Wat dacht u bijvoorbeeld van 50 graden in Death Valley in Californië of 50 graden in de Iraanse woestijn?
2017 Jim Steinfeldt

In Death Valley in Californië is het op dit moment "amper" 39 graden Celsius, erg warm wetende dat het daar rond deze tijd middernacht plaatselijke tijd is. Later vandaag zijn er temperaturen tot 50 graden Celsius voorspeld. Dat is nog altijd bijna 7 graden "frisser" dan de recordtemperatuur van 56,7 graden. Die luchttemperatuur is er opgemeten in juli 1913. Dat is de hoogste temperatuur op aarde sinds het begin van de metingen.

2017 Jim Steinfeldt

Lange tijd was Azizia in Libië de warmste plaats op aarde. De warmste luchttemperatuur die daar ooit is gemeten bedroeg 58 graden Celsius in 1922. Die metingen waren blijkbaar niet al te nauwkeurig en zijn later ontkracht, waardoor Death Valley officieel nog steeds de warmste plaats ter wereld is. Vandaag valt het weer er al bij al goed mee. Het is er nu "amper" 27 graden (9 uur 's morgens plaatselijke tijd). Al wordt vandaag tot 36 graden voorspeld.

2017 Jim Steinfeldt

De hoogste gemiddelde temperatuur is te vinden in Ethiopië. In Dallol, vlakbij 's werelds laagste vulkaan, bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur bijna 35 graden Celsius. Ter vergelijking: de gemiddelde jaartemperatuur in België bedraagt zo'n 11 graden, 24 graden frisser dus. Vandaag is het ook in Dallol puffen en zweten met maxima tot 39 graden Celsius. De lokale bevolking ondervindt daar weinig last van, want Dallol is niet permanent bewoond.

2017 Jim Steinfeldt

Hoewel de luchttemperatuur het hoogste is in Death Valley, is de grondtemperatuur nog tientallen graden warmer in Iran. In de woestijn Dasht-e Lut is ooit de recordtemperatuur op de grond van 70 graden Celsius opgemeten. Vandaag is het er een pak "frisser". Het is er vandaag zo'n 50 graden Celsius. Het is er overigens zo warm dat er geen dieren kunnen leven.

2017 Jim Steinfeldt

De Thaise hoofdstad Bangkok mag zich de warmste (groot)stad ter wereld noemen. Vandaag valt het weer er al bij al tegen. Het is daar nu al middag en de temperatuur bedraagt er amper 33 graden Celsius. Los van de luchtvochtigheid die er vele malen hoger ligt, is het weer er vandaag perfect te vergelijken met dat bij ons.

Meest gelezen