BE-Alert werkt, maar niet altijd nodig

BE-Alert, het alarmeringssysteem waarmee de overheid u verwittigt in een noodsituatie, werkt. Dat bevestigt de burgemeester van Bierbeek, die het dinsdagavond gebruikte om de inwoners van Bierbeek op de hoogte te brengen van een brand. Toch is het niet altijd nodig om mensen te alarmeren via BE-Alert, meldt het Crisiscentrum. Zo werd het systeem niet gebruikt op de avond van de mislukte terreuraanslag in Brussel-Centraal.
© Zoonar/Arman Zhenike - creative.belgaimage.be

De overheid stelde het nieuwe alarmeringssysteem BE-Alert officieel voor op dinsdag 13 juni, al dateert het pilootproject van 2014. Ondertussen hebben al zo’n 110.000 mensen zich geregistreerd op de website. Als er een ramp gebeurt, gebruikt de overheid het alarmeringssysteem om de inwoners in de buurt van de ramp te verwittigen en hen instructies te geven.

Brand in Bierbeek

Johan Vanhulst, de burgemeester van Bierbeek, gebruikte BE-Alert afgelopen dinsdag om de inwoners van zijn gemeente te informeren over een brandende schuur in de Vuilenbosstraat. Een zestiental mensen die binnen een perimeter van vier kilometer van de brand woonden, kregen een bericht waarin stond dat ze hun ramen en deuren moesten sluiten. “We keken naar de richting die de rook uitging, om te bepalen welke gezinnen verwittigd moesten worden”, zegt Vanhulst. In Bierbeek hebben een honderdtal mensen zich al geregistreerd bij BE-Alert.

Mislukte aanslag Brussel-Centraal

Dinsdagavond, tijdens de mislukte aanslag in het station van Brussel-Centraal, werd BE-Alert bewust niet gebruikt. Het Crisiscentrum van de overheid had daar zijn redenen voor. Zo dient het alarmsysteem om mensen te alarmeren en hen instructies te geven om de veiligheid te garanderen. De enige mensen die verwittigd zouden kunnen worden op die bewuste avond, waren de mensen die zich in het station van Brussel-Centraal bevonden. Zij werden zo snel geëvacueerd, dat een bericht via BE-Alert niet meer zinvol of nodig was. Het Crisiscentrum was van mening dat er andere manieren bestonden om de mensen op de hoogte te brengen van de mislukte aanslag, waaronder de media.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen