Britse prins Harry: "Wie wil er koning of koningin worden? Niemand, denk ik"

Niemand in de Britse koninklijke familie wil eigenlijk koning of koningin zijn/worden. De Britse prins Harry doet deze opmerkelijke uitspraak in een interview met Newsweek. "Wie wil er koning of koningin worden? Niemand, denk ik", klinkt het. "Maar we zullen onze plichten vervullen."
AFP or licensors

Prins Harry is -net als prins William- tegenwoordig niet weg te denken uit de (Britse) media. De twee broers geven meer dan ooit interviews. Ze willen zo de aandacht vestigen op een van hun projecten, Heads Together dat draait rond mentale gezondheidszorg. Harry en William hebben dan ook ervaring, want dit jaar is het exact 20 jaar geleden dat ze beiden een mentale klap van formaat kregen toen hun moeder, prinses Diana, verongelukte. Door openlijk over hun verleden te praten, hopen de prinsen taboes te doorbreken.

In Newsweek vertelt Harry dan ook over de impact van de dood van zijn moeder. Hij zocht op latere leeftijd psychologische hulp om zijn agressie te beheersen. Op zijn twaalfde liep hij voor het oog van de camera's achter de doodskist van Diana. Miljoenen mensen zagen op tv het immense verdriet. "Aan geen enkel kind zou dat gevraagd mogen worden, in geen enkele omstandigheid. Ik denk niet dat dat vandaag nog zou gebeuren", zegt Harry resoluut. Waarmee hij eigenlijk kritiek uit op de beslissingen die in 1997 bij de begrafenis van Diana werden genomen. Over zijn vader, prins Charles, of diens rol daarbij wordt in het hele verhaal met geen woord gerept.

AP1997

FOTO: prins Harry (12) en broer William (15) tijdens de uitvaart van Diana in 1997

Over de troon en boodschappen doen

Andere opmerkelijke uitspraken in het gesprek zijn die over de troon. Ooit door Harry's moeder "de topjob" genoemd. Harry ziet dat anders. De erfgenamen van zijn grootmoeder, de Queen, zullen het ooit overnemen omdat het zo hoort, niet omdat ze het per se willen. "Voor het algemeen belang", stelt de prins. Hijzelf is vijfde in lijn en de kans is dus erg gering dat hij ooit King Henry wordt.

Harry heeft het ook over het dagdagelijkse leven. Zo doet hij zijn boodschappen gewoon zelf, maar telkens met een bang hartje. "Soms pieker ik dat iemand me opmerkt en dat vastlegt met zijn smartphone. Maar ik ben vastberaden om een zo normaal mogelijk leven te leiden, en als ik het geluk heb ooit kinderen te hebben, dan krijgen ze ook een smartphone", zegt hij met een knipoog.

Meest gelezen