Curling club wil dorstige landbouwers helpen

De curling club van Zemst wil landbouwers helpen, die door het warme weer en het verbod om water op te pompen, in de problemen komen. De sportclub wil het smeltwater van hun ijspiste wegschenken aan boeren in nood.
AFP or licensors

"Het ijs dat we gemaakt hebben in onze sporthal om curling op te spelen, kan je niet houden in de zomer", zegt Tom Van Waterschoot van de Curling Club van Zemst. "Dat zou economisch gezien niet interessant zijn omdat het te veel kost om de ijsbaan te onderhouden."

Daarom heeft de club de ijsbaan nu laten smelten. "Het gaat om gewoon kraantjeswater, zonder chemicaliën, zo'n 40.000 liter in totaal. "Het water is misschien niet drinkbaar meer maar het is nog van goede kwaliteit, zeker om bijvoorbeeld gewassen te besproeien", vertelt Van Waterschoot.

"Het water moet sowieso weg en vanwege het warme weer leek het ons een goed idee om de landbouwers te helpen die door het verbod om nog water op te pompen, in de problemen zijn gekomen", gaat Van Waterschoot voort. "Het zou dom zijn om het smeltwater gewoon weg te pompen naar de riolen. Ecologisch bewustzijn is belangrijk."  

Samenwerking met de gemeente Zemst

Om geschikte kandidaten te vinden, werkt de sportclub samen met het gemeentebestuur van Zemst. "Zij gaan op zoek naar mensen die het water kunnen gebruiken", zegt Van Waterschoot. "We denken vooral aan landbouwers omdat zij de middelen hebben om het water te vervoeren en omdat ze natuurlijk te kampen hebben met de gevolgen van de hitte."

Maar ook andere kandidaten zijn welkom. "In de buurt van onze sporthal is er bijvoorbeeld een hondenschool en een voetbalclub die het water misschien wel kunnen gebruiken", besluit Van Waterschoot. "We hopen dat we eind deze week ons water kwijt zijn."

Meest gelezen