Daar is de ozon weer

Door het warme weer is er veel ozon in de lucht. Dat is vooral een probleem voor mensen met longproblemen, jonge kinderen en ouderen omdat zij gevoelig zijn voor een slechte luchtkwaliteit, zegt de intergewestelijke cel voor leefmilieu.
© Evening Standard / eyevine. All Rights Reserved.

Het is ondertussen zeer duidelijk dat het bijzonder warm is in ons land. En dat heeft ook gevolgen voor de luchtkwaliteit. Al drie dagen op rij wordt de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter overschreden en dat zal wellicht ook vanmiddag gebeuren.

"Dat is vooral een probleem voor mensen met longproblemen, jonge kinderen en ouderen omdat zij gevoelig zijn voor een slechte luchtkwaliteit", zegt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL). "Hun luchtwegen kunnen geïrriteerd geraken en ze kunnen ook een tijdelijke ademhalingsproblemen krijgen.

"Daarom doen ze best geen zware inspanningen buiten", zegt Fierens. "En als ze veel hinder zouden ondervinden blijven ze best binnen, omdat daar de hoeveelheid ozon met de helft verminderd."

Al mag vandaag de Europese informatiedrempel voor ozonconcentraties opnieuw overschreden worden, het kan nog altijd erger. "Er is namelijk ook nog een alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter, maar die is nog niet overschreden en dat zal ook vandaag niet gebeuren", besluit Fierens.

Op de website van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu kan de situatie op de voet volgen.

Meest gelezen