EU-leiders zetten licht op groen voor nauwere militaire samenwerking

In Brussel is de top van Europese staatshoofden en regeringsleiders van start gegaan. Ze hebben verrassend snel overeenstemming bereikt over nauwere militaire samenwerking. Ook zijn ze het eens over een verlenging van de sancties tegen Rusland. De Britse premier Theresa May schuift voor even aan met enkele voorstellen in verband met de brexit, maar aan de eigenlijke gesprekken neemt ze niet meer deel. Daarbij zal het trouwens niet alleen over de brexit gaan, maar ook over migratie en economie.

De Britse premier Theresa May heeft bij haar aankomst gezegd dat ze voorstellen gaat doen over de rechten van de Europeanen die na de brexit nog in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen en werken. Londen zal geen enkele Europese burger verplichten om te vertrekken na de brexit.

Echte onderhandelingen met de Britten staan niet op de agenda van de EU-top. "De focus moet op de toekomst van de 27 liggen", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Voor de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is het zijn eerste Europese top. Hij maakte meteen duidelijk dat het Europa waarvoor hij staat vooral mensen moet beschermen: "Werken aan de strijd tegen het terrorisme, aan de problematiek van vluchtelingen en migratie, maar ook op het vlak van defensie."

De 27 lidstaten hebben opvallend snel een akkoord bereikt over nauwere militaire samenwerking. "Ik ben optimistisch in vergelijking met enkele maanden geleden", zegt premier Charles Michel (MR). "Als Emmanuel Macron bewijst dat hij in staat is om in Frankrijk structurele hervormingen op te starten, kan dat meer vertrouwen geven aan de andere Europese partners. Dat kan een momentum zijn voor sterke beslissingen in Europa."

Sancties tegen Rusland verlengd

De Europese leiders zijn het er op de top ook over eens geraakt om de sancties tegen Rusland te verlengen.

"Akkoord. De EU zal economische sancties tegen Rusland verlengen wegens het gebrek aan implementatie van het Minsk-akkoord", zo tweette Europees president Donald Tusk. De sancties werden deze winter nog met zes maanden verlengd tot eind juli 2017, nu worden ze dus nog eens verlengd.

De sancties werden ingevoerd in 2014 na de crash van vlucht MH17 in Oekraïne. Door ze te koppelen aan de vredesakkoorden van Minsk hoopt Europa de Russische president Vladimir Poetin ertoe te bewegen zijn invloed op de separatisten in het oosten van Oekraïne aan te wenden en een oplossing voor het conflict dichterbij te brengen, tot nu toe zonder enig succes.

De Europese sancties verbieden onder meer de handel in wapens, beperken de toegang van Russische staatsbanken en strategische bedrijven tot Europese kapitaalmarkten en blokkeren Russische toegang tot gevoelige technologieën en diensten die voor olieproductie en -exploratie kunnen worden gebruikt.

Experts ramen dat de sancties Rusland al honderden miljarden euro's hebben gekost, maar ze doen ook Europa pijn. Als vergelding voor de sancties heeft Moskou immers een importverbod op Europese landbouwproducten ingevoerd.

Vanavond gaat het ook nog over de verhuis van de EU-agentschappen vanuit Groot-Brittannië naar het Europese vasteland, maar daarover worden pas in november knopen doorgehakt. 

Meest gelezen