Frank Deboosere: "Eén vroege hittegolf maakt nog geen hete zomer"

We beleven nu al 5 dagen lang een hittegolf, die nog zeker 2 dagen zal duren voor het dit weekend wat afkoelt. Met 31,8 graden is het nu al de warmste dag van 2017. Maar voor u te hard van stapel loopt: deze hitte is niet per se een garantie op een lange, zwoele zomer, benadrukt weerman Frank Deboosere in een Facebook Live-gesprek.

"Ik wou dat ik op basis van één hittegolf een langetermijnvoorspelling kon doen voor de hele zomer, maar helaas werkt het zo niet. Het weer kan snel omslaan. In de zomer van 2006 hebben we een hittegolf van maar liefst 16 dagen meegemaakt in juli, maar in augustus was het fris en regende het pijpenstelen", legt hij uit. "Enkele hete dagen voorspellen dus geen hete zomer." 

Hittegolven komen in de 20e eeuw vaker voor dan in de 19e eeuw. We spreken van een hittegolf als het zeker 5 dagen op rij warmer is dan 25 graden, en het kwik zeker 3 dagen daarvan boven de 30 graden uitkomt.

"De meest recente hittegolven waar iedereen het over heeft, zijn die van 2006, met 16 dagen, en vooral die van 1976, met 17 dagen de langste hittegolf sinds het begin van de metingen. Ik was toen 18 jaar, en ik herinner me die zomer nog erg goed", lacht Deboosere schalks.

Het is té warm nu, maar in welke mate?

De zomer is nog maar net begonnen, en toch worden al zo'n hoge maxima gemeten. "Het normale gemiddelde voor deze tijd van het jaar is 21 graden voor Ukkel, vandaag halen we al zeker 10 graden meer, en het warmste moment van de dag moet nog komen", zegt Deboosere. "Hoge piektempteraturen zijn op zich niet abnormaal. Vergelijk simpelweg de weersomstandigheden op je eigen verjaardag: soms valt die in het water, en soms is het enorm warm."

Het kan altijd nog een tikkeltje heter. "De hoogste temperatuur die ooit gemeten werd in Ukkel is 36,6 graden, genoteerd op 27 juni 1947. 19 juli 2006 kwam daar met 36,2 graden dicht bij in de buurt. Gemiddeld wordt het stilaan warmer op aarde, dus ik verwacht dat we dit record binnenkort zullen breken."

"Droogte komt langdurig, en lost zich maar traag op"

Het is niet enkel warm buiten, maar ook kurkdroog. De bodem snakt naar water, maar bij enkele felle onweersbuien is de natuur eigenlijk niet gebaat, zegt Deboosere. "Heerlijke depressies, waarbij het dagenlang regent: die hebben we nodig. Volgende week dinsdag en woensdag duiken die op. Maar omdat de bodem al lang zo droog is, kan het regenwater niet meteen in de bodem sijpelen."

"Bij hevige buien wordt de regen oppervlakkig afgevoerd, met overstromingen tot gevolg. Extreme droogte kan enkel doorbroken worden door regen die gezapig valt, en dat dagen en weken aan een stuk. Tot spijt van wie dit weer verkiest", zegt Deboosere. "Op die manier raakt de grond weer verzadigd met water. Het werkt in twee richtingen: droogte komt geleidelijk, en gaat even geleidelijk weer weg."

Hoe houdt Deboosere zelf het hoofd koel?

Deboosere zelf is geen fan van tropische temperaturen boven de 30 graden. "De meeste mensen niet: in ons land is het al snel te veel. En voor ouderen en jonge kinderen is dit weer behoorlijk belastend. Geef mij maar tussen de 20 en 25  graden: daar maak je het meeste mensen blij mee. Die draaglijke temperaturen komen er vanaf dit weekend aan."

Heeft Deboosere nog tips om het hoofd koel te houden? "Voldoende water drinken. En ik slaap sinds enkele dagen aan de noordkant van mijn huis: dat scheelt al snel 2 of 3 graden. Probeer je huis ook goed te verluchten 's nachts. Als het dan lichtjes waait, dan koelt het meteen af."

© VRT BMUSS

Meest gelezen