Grondwettelijk Hof: Turteltaks moet worden afgeschaft

De zogenoemde Turteltaks, officieel de Vlaamse energieheffing, wordt vernietigd. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. Voor 2016 en 2017 blijft hij wel behouden.

De Vlaamse regering besliste in 2015 om een nieuwe energieheffing in te voeren, vooral bedoeld om de afbouw voor de schulden van de groenestroomcertificaten te financieren. De heffing kreeg al snel de naam Turteltaks, naar toenmalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD).

Sinds 1 maart 2016 moeten gezinnen en bedrijven de Vlaamse energieheffing betalen. Het gaat om een forfaitaire bijdrage van 100 euro per aansluitpunt. De heffing was al van bij aanvang erg omstreden, om verschillende redenen.

Vorig jaar diende onder meer Test-Aankoop een verzoek tot vernietiging in bij het Grondwettelijk Hof. Er is sprake van discriminatie en een overschrijding van bevoegdheden, argumenteerde de consumentenorganisatie. Het Grondwettelijk Hof deelt die mening. "Er bestaat al een federale belasting op energieverbruik en het Vlaams Gewest mag op dat energieverbruik geen nieuwe belasting heffen", luidt het in het arrest.

Voor 2016 en 2017 blijft de heffing wel behouden, om rechtsonzekerheid en administratieve moeilijkheden te vermijden. Geld terugvorderen gaat dus niet.

Meest gelezen