Hoe groot is het obstakel genoemd taalgrens voor politici?

Onze collega Pieterjan De Smedt beklaagt er zich over dat Waals minister-president Paul Magnette niet naar de Terzake-studio komt, maar RTBF-journaliste Johanne Montay zegt in "De afspraak" dat zij hetzelfde probleem ondervindt met een aantal Vlaamse politici. Hoe komt dat toch?

Deze week moest Pieterjan De Smedt Paul Magnette noodgedwongen al wandelend interviewen, toen die op weg was naar een RTBF-studio. 300 meter langs "de taalgrens" in het VRT-RTBF-gebouw voor een politiek interview gaf een mooi beeld van de "sense of urgency". Anderzijds ware een interview in de studio toch iets diepgaander geweest. "Meneer Magnette, we begrijpen het niet", schreeuwde De Smedt uit, en zie: er kwam reactie uit Wallonië, want Paul Magnette twitterde met een knipoog "dat hij binnenkort wel veel tijd zou hebben om langs te komen".

Hoe dan ook: het zit De Smedt hoog dat verschillende Franstalige politici het blijkbaar niet zien zitten om naar een VRT-studio te komen: Kamerlid Laurette Onkelinx, de voormalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur of zijn opvolger Philippe Close.

"Wij hebben net hetzelfde probleem", zegt RTBF-journaliste Johanne Montay. "Ons programma "Jeudi en prime" bestaat al drie jaar en noch N-VA-voorzitter Bart De Wever noch Vlaams minister-president Geert Bourgeois zijn ooit gekomen." Volgens haar is het erger geworden sinds de zesde staatshervorming.

"Off the record horen we al eens dat zoiets gebeurt omdat ze er geen belang bij hebben, maar je moet zoiets doen uit democratisch oogpunt", vindt Pieterjan De Smedt. Hij relativeert zijn noodkreet van vanmiddag en voegt eraan toe dat Bart De Wever blijkbaar ook niet altijd naar "Terzake" komt. 

"Bart De Wever, kom naar onze studio", roept Johanne Montay op.

Meest gelezen