Jambon: "Alle politieagenten moeten getraind worden om verdacht gedrag te herkennen"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat alle politieagenten tijdens hun opleiding extra getraind worden om verdacht gedrag te herkennen dat zou kunnen wijzen op het plegen van een aanslag. Dat heeft hij gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Na de aanslagen in Zaventem volgde de luchthavenpolitie zo'n speciale opleiding, maar Jambon wil dit nu uitbreiden naar alle veiligheidsdiensten.

Na de aanslagen van 22 maart vorig jaar volgde de luchthavenpolitie een speciale opleiding in 'behavioural detection'. In deze training leren ze verdachte gedragingen herkennen die zouden kunnen wijzen op het plegen van een aanslag. Jambon wil dit nu uitbreiden naar alle politiemensen, maar ook naar het metro- en treinpersoneel en andere veiligheidsberoepen.

Tijdig detecteren van radicalisering

Jambon benadrukte ook nog eens hoe belangrijk het is om radicalisering snel op te merken. Hij zal laten nagaan waarom de politie niet merkte dat de dader van mislukte aanslag aan het radicaliseren was. Hij zei ook dat het de bedoeling was om meer agenten op te leiden die de militairen kunnen vervangen. 

Meest gelezen