Louboutin dreigt monopolie op iconische rode zool te verliezen

Het Franse schoenenmerk Louboutin mag concurrenten niet verbieden om ook damesschoenen met hoge hakken en een rode zool te verkopen. Dat zegt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in zijn advies aan de rechtbank. Die volgt in de meeste gevallen het advies.

De bekende Franse designer Christian Louboutin heeft al heel wat juridische robbertjes uitgevochten met concurrenten die net als hij vrouwenschoenen met hoge hak en rode zool op de markt brachten. Maar dit advies van de Europese advocaat-generaal zou er wel eens toe kunnen leiden dat het merk zijn monopolie op de iconische rode zool kan verliezen.

In 2012 diende Louboutin een klacht in tegen de Nederlandse keten vanHaren omdat die ook damesschoenen met hoge hakken en rode zool verkocht. Deze zaak is nu in behandeling voor het Europees Hof van Justitie.

Een definitieve uitspraak is er nog niet. Maar advocaat-generaal Maciej Szpunar van het hof geeft Louboutin alvast ongelijk. Volgens hem kan geen merkbescherming worden verleend aan een kleur als dat een concurrent zou verhinderen om "waren met hetzelfde functionele karakter" - lees: damesschoenen met hoge hakken - aan te bieden.

De Europese merkenrichtlijn -waar de adviseur-generaal zich op baseert- heeft als doel om te verhinderen dat een merkrecht (hak en rode zool) een monopolie zou geven op technische oplossingen of gebruikskenmerken van een product.

Meest gelezen