Meneer Magnette, we begrijpen het niet - Pieterjan De Smedt

Al 5 jaar wimpelt minister-president Paul Magnette (PS) van het Waals Gewest elk verzoek van “Terzake” voor een gesprek in de studio af. Reporter Pieterjan De Smedt begrijpt dat niet en schrijft hem daarom deze open brief.

"Terzake"-reporter PieterJan De Smedt volgt de politiek op de voet.

Beste meneer Magnette,

Deze week stonden we u op te wachten in de legendarische gang tussen RTBF en VRT. Een gang opgetrokken in de jaren ’60 en de scheiding tussen de publieke omroepen van dit land.

U was op weg naar de RTBF-studio maar zag het niet zitten de gang over te steken tot de Terzake-studio. We konden niet anders dan u al wandelend snel te interviewen. Al snel kwam de reactie op Twitter: ‘het interview met Magnette duurde 300 meter’.

Meneer Magnette, we begrijpen het niet. Misschien heeft u nu andere zorgen aan uw hoofd, maar u weigert consequent om naar onze studio te komen. Onze archiefdienst zegt dat het van 2012 geleden is dat u in onze studio zat. Enkele decors terug.

Ontelbare keren hebben we uw woordvoerder gebeld. In het beste geval kregen we het antwoord ‘désolé’, maar vaak komt er zelfs gewoon geen antwoord. We begrijpen dat politici het druk hebben, maar in al die jaren moet een studiobezoek toch eens kunnen?

Maakt u dan nooit tijd voor ons? Soms wel, zo mochten we na de hele ophef over CETA tot bij u komen. Maar onze studio, dat niet. Zelfs tot in het buitenland doet dat de wenkbrauwen fronsen. Ik citeer een tweet van Nederlandse journalist Jaap Jansen (met meer dan 60.000 Twittervolgers): "In het Belgische omroepgebouw loopt een streep die grens tussen NL-talig en Franstalig markeert. Sommige politici willen die grens niet over."

(Lees verder onder tweet)

U bent niet alleen. Wanneer hebben we mevrouw Onkelinx (was jarenlang federaal minister) eens in een studio gehad? Ook meneer Vervoort (minister-president van het tweetalige Brussels Gewest) wil de gang niet over. Hetzelfde met meneer Mayeur (ex-burgemeester van een tweetalige hoofdstad). Met zijn opvolger, meneer Close, geen beterschap. Hij had 1 keer toegezegd maar heeft dat afgebeld. Sindsdien neemt zijn woordvoerster de telefoon zelfs niet meer op. Meneer Close maakte wel al z’n opwachting in meerdere Franstalige studio’s.

Het is eigenlijk enkel voormalig premier Elio Di Rupo waar we zo nu en dan kunnen op rekenen voor een live-interview. Hij maakt af en toe tijd, al is het ook beperkt. Maar z’n woordvoerders nemen tenminste de telefoon op.

Het paradoxale is dat uw partij voor het behoud van België pleit. Waarom dan zo weinig inspanningen voor de Nederlandstaligen? Het zou kunnen dat mijn Franstalige collega’s ook moeite hebben om Vlamingen in de studio te krijgen. Maar toch een tegenvoorbeeld: de Vlaamsgezinde vicepremier Jan Jambon (N-VA) maakt bijvoorbeeld tijd om in een telefoonpanel te zitten voor een Franstalige liefdadigheidsactie. Het legt hem alleszins geen windeieren in de populariteitspolls in Franstalig België.

Misschien bent u het beu te reageren op negatieve perceptie rond de PS? Maar wat helpt zwijgen dan? Misschien vindt u dat uw Nederlands niet meer goed genoeg is? Dat betwijfelen we, maar u weet dat we desnoods in het Frans kunnen opnemen met live ondertiteling. Uw taalgenoot meneer Lutgen van CDH heeft het deze week zo ook gedaan. Hij is immers voorzitter van een Franstalige partij, en geen federaal minister.

Als Terzake willen we u graag uitnodigen omdat wij graag alle meningen en strekkingen horen. Internationaal en binnenlands. In de politiek is alles trouwens met elkaar verbonden.

U hoeft niet te reageren op deze brief. Kom gewoon eens langs de volgende keer dat u naar RTBF gaat. Zij zenden uit om 19u30, wij om 20u. De studio’s liggen op 1 minuut wandelen van elkaar. U bent welkom!

Meest gelezen