Na zeven stemrondes nog altijd geen rector voor UGent

UGent heeft na zeven stemrondes nog altijd geen rector: Rik Van de Walle is er ook vandaag niet in geslaagd de vereiste tweederdermeerderheid te behalen. Hoe het nu verder moet is niet meteen duidelijk. Van de Walle en zijn medekandidaat Mieke Van Herreweghe trekken zich terug.

Het kandidatenduo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe heeft in de zevende stemronde 60,34 procent van de stemmen gehaald. "Het beste resultaat dat in deze verkiezingen behaald werd", meldt de UGent in een persbericht. Maar het is nog altijd geen tweederdemeerderheid (66,66 procent, nvr), dus is er nog altijd geen nieuwe rector.

Van De Walle had eerder deze week, na de zesde stemronde, al laten weten dat hij en Van Herreweghe zich zouden terugtrekken als ze het ook vandaag niet zouden halen. Ze waren het enige kandidatenduo dat nog overgebleven was.

De huidige kiescyclus wordt nu stopgezet. Het is nu aan de raad van bestuur van de UGent om het verdere verloop van de verkiezingen vast te leggen.

"Onvoldoende draagvlak voor onze voorstellen"

"We stellen vast dat het consensusmodel waarmee we naar de kiezers zijn gegaan, onvoldoende heeft kunnen overtuigen", reageert Rik Van de Walle op zijn Facebook-pagina. "We staan nog steeds achter de inhoudelijke aspecten van ons programma, maar het is duidelijk dat er onvoldoende draagvlak is voor de concrete voorstellen", luidt het. Van de Walle kondigt zoals verwacht aan dat hij zich terugtrekt uit de race. "Voor ons dient zich een welgekomen periode van rust en reflectie aan, waarin we ons zullen beraden over ons toekomstige pad."

Lees hier de volledige post:

"Nadenken over de procedure"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) pleit voor een andere aanpak: "Ik vind het een goede zaak dat er gezocht is naar een heel breed draagvlak, maar als je na zeven stemrondes blijft zitten in een impasse, dan besef je dat dat geen goede zaak is. Ik vind het goed dat de universiteit nadenkt over een manier om die procedure te optimaliseren", zegt Crevits.
 

Meest gelezen