Ook Theresa May schuift vandaag (even) aan tijdens EU-top

De Europese leiders verzamelen vandaag en morgen in Brussel voor hun jaarlijkse top. Op de agenda vandaag staan de strijd tegen terreur, de Europese defensie en de brexit. Voor dat laatste komt ook de Britse premier May vanavond naar Brussel. Zij zal toelichting geven bij de recente verkiezingsuitslag, maar dient daarna snel weer te vertrekken.

Vanmiddag begint de tweedaagse Europese top in Brussel. Deze punten staan vandaag op de agenda:

De strijd tegen terreur

Het eerste punt op de drukke agenda is de strijd tegen terreur. De EU-lidstaten zullen focussen op de samenwerking met de online-industrie, zeker op sociale media zoals Facebook, om de propaganda van IS aan te pakken. De EU wil de industrie aanmoedigen om tools te ontwikkelen die automatisch inhoud opsporen en verwijderen die terroristische boodschappen verspreiden en aanzetten tot geweld.

Europese defensie

Over een verder doorgedreven Europese defensie is al veel gezegd en geschreven, maar nog heel weinig vooruitgang geboekt. Nu is er toch een momentum aangebroken. Het is de bedoeling dat vandaag een principebeslissing wordt genomen om permanent gestructureerd samen te werken. Dat zou het startschot moeten zijn van een eengemaakte Europese defensie. 

Brexit

De Britse premier Theresa May wordt vanavond verwacht in Brussel, waar ze tijdens het diner toelichting moet geven bij de verkiezingsuitslag waarbij ze haar parlementaire meerderheid verloor. Mogelijk komt ze zelfs met een eerste concreet voorstel, bijvoorbeeld over de rechten van de EU-burgers die nu nog in het Verenigd Koninkrijk werken.

Maar May dient gewoon te zeggen wat ze te zeggen heeft. Daarna wordt ze geacht meteen te vertrekken en gaat de top verder met de 27 lidstaten. Zij moeten het eens zien te worden over de procedure om twee Europese agentschappen te verhuizen die nu nog in Londen gehuisvest zijn: de Bankautoriteit en het Geneesmiddelenagentschap. Beide agentschappen moeten naar het vasteland komen. Liefst 20 lidstaten zijn kandidaat om ze te huisvesten. Ook ons land, dat graag het Geneesmiddelenagentschap zou binnenhalen. Het lobbyen kan dus volop beginnen, maar pas in oktober wordt gestemd.

Meest gelezen