Professor Arbeidsgeneeskunde: "Eén week uitzieken zonder doktersbriefje moet kunnen"

Professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis opent de aanval tegen het doktersbriefje. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens Godderis kan een werknemer zelf beslissen dat hij te ziek is om te gaan werken en kan hij of zij gerust een weekje uitzieken van bijvoorbeeld een verkoudheid of maag-darmaandoening.
Cedric Hatto

U heeft het zelf vast al meegemaakt - grieperig zijn of verkouden - en dan moet u naar de huisarts voor een doktersbriefje. Lode Godderis, hoogleraar arbeidsgeneeskunde aan de KULeuven, vindt dat niet nodig. Veel aandoeningen gaan vanzelf over en de medicatie is vrij te krijgen bij te apotheker. Hij pleit er dan ook voor om mensen zelf te laten beslissen om tot één week thuis te blijven.

Misbruik?

Professor Godderis denkt niet dat werknemers zomaar thuis zouden blijven als ze geen doktersbriefje meer hoeven te gaan halen. "Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90 procent van de werknemers die zich ziek melden, ook effectief ziek zijn. Dus voor een kleine minderheid die potentieel zouden kunnen frauderen, moet alle andere een ziekte-attest voor kunnen leggen".

Wat zeggen de werkgevers?

De werkgevers reageren genuanceerd op het idee. Het is ook bij ons al meermaals ter sprake gekomen, zegt Chris De Meester van het VBO. "Enerzijds vinden we dat de kennis van de huisarts beter voor andere doeleinden wordt aangewend. Maar misbruik mag natuurlijk niet, daarom willen we een afschaffing van het doktersbriefje in een ruimer kader zien, we willen ook kijken naar de relatie met de werkgever, of die de werknemer eventueel kan bijstaan."

Voor en tegen

Federaal minister van werk Kris Peeters (CD&V) heeft op het idee gereageerd: "Ik denk dat elk voorstel dat kosten in de gezondheidszorg kan voorkomen, moet bekeken worden; zeker wanneer die kosten gemaakt worden om een zuivere formaliteit -zijnde een doktersbriefje te krijgen."

"Maar langs de andere kant moeten we toch opletten dat daar geen misbruik van gemaakt wordt dat een werknemers zegt: Ik blijf thuis en ik hoef geen doktersbriefje in te dienen", zegt Peeters.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft al laten weten dat wat hen betreft werknemers die geen doktersbriefje binnenbrengen voor de eerste week ziekte, ook geen gewaarborgd loon kunnen krijgen.

Meest gelezen