Puffen en zweten op voorlopig warmste dag van het jaar

We beleven vandaag de voorlopig warmste dag van het jaar. Na het nachtrecord - 22 graden in Ukkel - beleefden we vanmiddag ook een nieuw dagrecord. In Ukkel steeg het kwik om 15u tot 32,6 graden. In Kleine Brogel zelfs tot 35,1. Opvallend: Zeebrugge en Koksijde bleven steken onder de 22 graden. We zijn intussen officieel in een hittegolf beland. Dat is uitzonderlijk zo vroeg op het jaar.
(archiefbeeld)

Het is officieel een hittegolf: 5 opeenvolgende dagen van meer dan 25 graden, waarvan 3 dagen meer dan 30 graden. Het is erg uitzonderlijk dat dit in juni gebeurt. Sinds het begin van de metingen eind 19e eeuw hebben we in juni nog maar 7 hittegolven gehad. De laatste dateert al van 2006.

Vandaag was het opnieuw puffen en zweten. De maxima stegen om 15u tot 35,1 graden in Kleine Brogel en tot 32,6 graden in Ukkel. De kust hield het frisser. In Zeebrugge en Koksijde raakte het kwik niet voorbij de 22 graden.

Gisteren is er voor de derde dag op rij te veel ozon in de lucht gemeten. Door de felle zon en de hitte is er in 18 meetstations over het hele land de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter overschreden. De hoogste waarde -211 microgram- is opgetekend in Roeselare. Ook vandaag worden hoge ozonconcentraties verwacht.

Meest gelezen