Te warm om te vliegen: extreem heet weer hindert het vliegverkeer in de VS

Temperaturen die bijna 50 graden Celsius benaderen, bemoeilijken het vliegverkeer in de Verenigde Staten. Warmere lucht is ijler, wat het moeilijker maakt voor -kleine- vliegtuigen om van de grond te komen. En door de klimaatverandering is dat een steeds frequenter probleem.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse staat Arizona kreunt onder een uitzonderlijke hittegolf. Het is er momenteel tot 120 graden Fahrenheit, bijna 50 graden Celsius. Die warme temperaturen hebben ook een onverwacht effect. Zo zijn er de afgelopen dagen in de staat verschillende tientallen vluchten geschrapt. Het is immers voor kleine toestellen niet evident om nog op te stijgen.

Hoe warmer de lucht is, hoe ijler de lucht. Een vliegtuig heeft daardoor een veel langere startbaan nodig om op te stijgen. Als het echt te warm wordt, hebben kleinere toestellen moeite om van de grond te komen. Luchtvaartmaatschappijen kunnen dat voorkomen door het gewicht aan boord te beperken of door vluchten uit te stellen tot op koelere momenten van de dag.

Met de klimaatverandering lijkt het een probleem te zijn dat nog vaker zal voor vallen. Mogelijk worden vliegreizen hierdoor in de toekomst duurder. "We schijnen soms te denken dat een vliegtuig gewoon in de lege lucht vliegt, maar dat is niet zo", zegt wetenschapper Paul D. Williams die de gevolgen van de klimaatverandering op de luchtvaart onderzoekt in de New York Times. "Vliegtuigen zijn erg afhankelijk van de atmosfeer en die wordt veranderd door klimaatverandering."

Meest gelezen