Tusk citeert Lennon bij start EU-top: "Brexit terugdraaien? You may say I'm a dreamer..."

De Europese leiders komen vandaag en morgen samen voor een Europese top in Brussel. De agenda zit propvol, maar vanzelfsprekend staat ook de brexit op het programma. Maar Europees president Donald Tusk sluit niet uit dat die wordt teruggedraaid. Dat liet hij toch -"Imagine" citerend- uitschijnen voor de start van de top.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Sommige Britse vrienden vragen mij of de brexit teruggedraaid kan worden en het Verenigd Koninkrijk in de EU zal blijven", zei Tusk bij aanvang van de top. "De Europese Unie is gebouwd op dromen die onhaalbaar leken. Dus: wie weet?"

Tusk citeerde daarop uit 'Imagine' van John Lennon: "You may say I'm a dreamer. But I'm not the only one". 

Dat laatste -"Im not the only one"- klopt overigens. Tusk is niet de enige die hardop speculeert over een doorstart van het Britse EU-lidmaatschap. Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, Europees parlementslid Guy Verhofstadt en de Franse president Emmanuel Macron zeiden al dat de Britten welkom blijven.

Wishful thinking wellicht, want de brexitonderhandelingen zijn eerder deze week officieel van start gegaan. Normaal gezien trekken de Britten op 29 maart 2019 de deur van de EU achter zich dicht.

Meest gelezen